3 juni, Temple of Heaven 
Sunday, June 3, 2007, 08:23 AM - China
Goedenmorgen in Nederland,

Heeft iedereen Debbie al gefeliciteerd met haar verjaardag? (was 2 juni)

Deze week heb ik weer veel spannende dingen gedaan. Ben naar school geweest, heb daar weer Chinese ontmoet, ben naar een technologie beurs geweest en naar de Temple of Heaven.

School was gewoon zoals school altijd is, saai maar wel interessant op zijn tijd.
De ontmoeting met de Chinese was heel erg interessant. Ik vroeg aan een kerel van mijn leeftijd wat hij verdiend bij de McDonalds. Dat was niet echt een vetpot, 6 kuai (60 eurocent). Toen zij ik dat ik 80 kuai kreeg in Nederland (8 euro) per uur. Dat vond hij zo interessant dat hij bij het presenteren van ont gesprek er helemaal over door ging. Toen hij eindelijk was gestopt met mij ophemelen dat ik hem het licht had laten zien heb ik hem laten zien wat je kosten in Nederland zijn. Hier geef ik 100 euro per week uit exclusief huur. Als ik het zelfde leven zou leiden in Nederland is dat 600 euro. Dat was wel even een eye-opener voor hem want dat bedrag ziet hij pas op zijn rekening verschijnen na een paar jaar werken en niks uitgeven.

Woensdag ben ik naar de technologie beurs geweest. Was wel leuk om te zien waar ze hier graag mee pronken. Dat bleken grote tv's te zijn van 103 inch.. Daarnaast waren er nog enkele andere technische snufjes. En auto's, geen speciale maar allemaal namaak modelen, is er grappig om te zien!

Vrijdag ben ik naar de Temple of Heaven geweest. Hier houden ze bij springfestival altijd soort optochten en ceremonies voor een goede oogst.
Deze tempel is erg mooi gemaakt met rode en blauwe verf en binnen staat al het oude gereedschap wat ze nog steeds gebruiken. De weg die de mensen vroeger aflegde opweg naar de tempel was rond 1 kilometer. In het midden van het pad waren allemaal tekeningen/sculpturen gemaakt, nu zijn daar allemaal stenen overheen gelegd om ze te behouden.

Zondag ben ik naar de White Cloud Temple geweest in het westen van Beijing. Is een Taoisten tempel met mannen met lang haar dat opgekruld is op hun hoofd. Ze hebben voor elke god een apparten tempel waar mensen bidden met stokken wierrook. Je ziet mensen met kleine lullige stokjes lopen en mensen met een boom wierrook zo groot zijn die stokken.
Voor de foto's kijk hier!

Ik was een beetje vergeten om een paar filmpjes te uploaden de afgelopen maand, om jullie toch even een dosis tegeven, heb ik er een paar!
Shanghai Bravia Reclame
Magneet trein met 400 km/h
Yanjing propaganda filmpje
Penglai Pavillion
Chinese robots
Karaoke in China
Uitzicht over de Bund
Shanghai shoppingstreet

Ik ga er nog meer uploaden maar Youtube werkt hier even tegen!
  |  related link

27 mei 
Sunday, May 27, 2007, 11:27 AM - China
Dag mensen, lieve mensen, stoute mensen,

Deze week weinig gedaan, school, voetbal, leren, zoeken........

Dit weekend eerst een verjaardags dinee. Lekker gegeten bij een echt Chinees restaurant vlak bij de Verboden stad. Daarna na Nanji. Kan je op terras zitten en voor 1 euro alles drinken wat je hartje begeerd.
Ben daarna met een fransman van onze school allemaal kroegen af gelopen. Helaas ging alles aldicht dus ben ik samen met MIchel naar huis gegaan.

Gisteren met de TMA'ers zitten Weerwolven. Best een leuk spelletje. Daarna weer naar Nanje daar was Barry. Zijn toen naar Blue bar gegaan en weer optijd naar huis en vandaag uitgeslapen.

Gaan zo kijken of Pirates hier al draaid en moet nog even de woonkamer schoonmaken!

Tot de volgende keer maar weer!
  |  related link

22 mei, weekendje Penglai 
Tuesday, May 22, 2007, 01:31 PM - China
De tijd gaat hier echt onwijs snel, na mijn idee ben ik hier gisteren nog aangekomen!

Dit weekend ben ik naar mijn vader geweest in Penglai. Vrijdag had ik eerst nog school en daarna heb ik mij voorbereid op de reis naar Penglai. Ik vertrok om 19.15 met het vliegtuig. Normaal is dat maar 20 minuten rijden maar met de spits moet je uitgaan van 1 uur tot 1,5. Moest dus om 5 uur al de taxi pakken.
Voordat ik in de taxi stapte nog tomatensap, Tabasco en Gouda kaas voor mijn vader gekocht.

In Yantai werd ik opgehaald door 1 van de chauffeurs van mijn vaders werk. Nadat wij 1 van mijn vaders collega's hadden afgezet in het centrum van Yantai zijn wij verder gereden richting Penglai.
Na 1,5 uur rijden was ik er eindelijk en werd ik bij het gebouw van mijn vader afgezet.
Mijn vaders collega en chauffeur refereerde naar mijn vaders appartement als 'sushe' in engels dormitory. In het nederlands betekend het op de campus een slaapkamer en voor de werkende op je werkplek. Dit is eigenlijk een hele rare uitdrukking voor de Chinese want ze kennen het woord huis gewoon. Geeft wel aan hoe ze denken.

Eenmaal aangekomen opzoek gegaan naar wat te eten. Volgens mijn vaders collega's zou de KFC 24 uur per dag open zijn maar dit was niet het geval.
Zijn toen beland bij mijn vaders vaste stek. Het enigste westerse restaurant in de stad. Hebben er alletwee een bord patat besteld voor 1,20 euro, was nog goed te doen trouwens.

Mijn vaders appartmentis niet zo groot als ik had verwacht. Het ie eigenlijk een hotel omgebouwd in een appartement. Op elke duur zitten nummers en in elke kamer is een kaart die je in een gleuf moet steken voor electriciteit. Je vind ook overal kammen en lucifers met de hotel naam erop. Handdoeken liggen er ook overal en alleen mijn vader heeft een kast en die hebben zo moeten kopen.
Zijn studeerkamer is niks mis mee behalven dat zijn bureaustoel zijn beste tijd gehad heeft.
In de woonkamer staat een pokertafel en de banken zijn nog best ok voor Chinese maatstaven. Wij hebben er op gelegen terwijl wij de wedstrijd Manchester-Chelsea hebben gekeken.
De bedden zijn ook van een erg hard materiaal, mijn bed vind ik al heel erg stevig maar dit zorgt toch voor wat bloed tekort in lichaamsdelen als je verkeerd ligt.
De keuken is een achtergesteld kindje en er is eigenlijk niks aanwezig behalve wat messen borden en glazen, mijn vader heeft er een aantal bij moeten kopen om een goede set voor ons 2 te hebben.
De wasmachine is een Haier maar omdat je er in Chinees niks van begrijpt heeft zijn secetaresse alles voor hem vertaald.
De knop met 'Knop'erop is heel erg vermakkelijk!

Zaterdag zijn wij naar mijn vaders werk geweest, eerst op kantoor en daarna op de yard. Heb nu precies kunnen zien wat ze allemaal aan het doen zijn daar. Die twee ijzeren stukken staal dat op platformen lijken zijn echt heel erg groot, kijk maar even verder door de foto's.
Na het bezoek aan de yard zijn wij wezen eten in de kantine van het bedrijf en het leuke is dat iedereen zijn eigen pan/bord/kom bij zich heeft.

Na het bezichtigen van mijn vaders werk zijn wij door het stadje gaan lopen. Ik heb de eerste en tweede Deparment Store van Penglai gezien en een department store die niet in het communistische model past.
Aangezien ik Chinees spreek kan ik dingen duidelijker maken dan mijn vader die iedereen Nederlands en Engels aan het leren is hier. Zo hebben wij voor 80 euro cent een rolmaat kunnen kopen en weten wij hoe duur een verrekijker is zonder af te dingen.
Tijdens onze verkenning waarbij wij op plekken belanden die mijn vader nog nooit gezien had zijn wij verschillende interessante dingen tegen gekomen: Haaienvinnen, porno naast kinderfilmpjes, vuurwerk tussen huishoudelijke artikelen en als laatste een hele haai.

S'middags zijn wij beland in het oude huis van Qi Jiguang, en emperor in het verleden. Was erg interessant om te zien. Je kan het vergelijken met een soort kasteel in Europa. Je hebt een leeszaal, onmoetingszaal, eetzaal etc. maar dan allemaal op zijn Chinees, bekijk de foto's maar. Ook hier staat een drumtower bij om de tijd aan te geven.

S'avond hebben wij weer gegeten in het stamrestaurant van mijn vader en daarna hebben wij voetbal gekeken in het appartement. Er is in de omgeving niet echt veel tedoen. Wellicht dat wij niet goed gekeken hebben maar wij hebben er om 11 op straat gelopen en is er geen ziel op straat.

Zondag zijn wij naar het Penglai Pavilion gegaan. Deze plek is voor veel Chinese die het Taoismeaanhangen heilig. Het is ook een touristen plek.
Tourist zijn als Chinees is op een heel hoog tempo ergens doorheen lopen, niet kijken naar de details en vooral niet de tijd nemen om alles in je op te kunnen nemen.
Het hele Penglai Pavilion is opgebouwd rond de 8 Immortals. Zij hebben de pijlers neegelegd voor het Taoisme. Zo heeft elk van die gasten hier zijn eigen kamer waar je hem kan aanbidden. Het geloof wat hier aanbeden wordt heeft veel weg van verschillende geloven.
Een andere fenomeen waarvoor Penglai bekend is, ook in de tijd van de 8 immortals die in 600 na christus de tempel al bouwde, is de luchtspiegeling die daar op zee waar tenemen is.
Ik heb een kranten artikel gevonden waarin het uitgelegd wordt. Is heel erg leuk om te zien en het lijkt mij een rare gewaarwoording dat je naar jezelf staat te kijken in een natuurlijke spiegel.

Het Pavalion was heel erg mooi om te zien. Om nog even te genieten van het mooie weer zijn wij op het strand in een strandtent gaan zitten. Hier kregen wij de eerste keer koud bier en de tweede keer lauw bier. Ben wel even warm geworden tijdens dat uurtje dat wij er zaten.
Om het weekend af te sluiten weer naar het stamrestaurant gegaan en een steak gegeten. Ik werd om 7 uur opgehaald door de chauffeur om naar het vliegveld gebracht te worden.

Het werdt langzaam donker terwijl wij met 140 over de snelweg reden om de auto's heen die geen lichten hebben of amper zichtbaar. De chauffeur vroeg of hij muziek mocht aanzetten, dit bleken oude hits van ons in een modernjasje, soort van Electronic jasje. Was nog goed om naar te luisteren.

Nu ben ik het tikken helemaal zat, wordt helemaal gek!

Het regent hier al de heledag, heb hierdoor geen zin om te koken. Ga nu even een avondmaal halen bij de Maidanlao!

Check de rest van de foto's en laat een berichtje achter, ga nu de spam verwijderen!
  |  related link

Penglai 
Saturday, May 19, 2007, 07:38 AM - China
Dag lieve mensen,

Dit weekend verblijf ik in Penglai, als ik zondag terug ben of maandag, maar denk dat het in de loop van de week een verhaaltje ga vertellen!

Zal ook even al de foto's van mijn vader online zetten!

NU gaan wij weer de stad in!
  |  related link

9 mei, Shanghai 
Wednesday, May 9, 2007, 06:05 AM - China
Zoals beloofd hier weer een nieuw stukje van mijn leven in China. Vanwege de vakantie ben ik met Santosh en You-Zheng vertrokken naar Shanghai op donderdag ochtend.

Donderdag vroeg op, s'ochtens Debbie nog even aan de telefoon gehad om mij veel plezier te wensen. Daarna snel alles klaarmaken en vertrekken. Ik heb gebruik gemaakt van de tas die mijn moeder gekocht had voor haar tripjes, Mam het is een fantastische tas binnenkorst mag je hem weer gebruiken!(2008)
Was de hele week al stervens druk op de weg dus wilde optijd vertrekken. Gelukkig was de weg helemaal vrij en waren wij binnen 20 minuten op vliegveld wat normaal 1 uur duurt. Op het vliegveld was het nog even zoeken waar wij moesten inchecken, na kilometers balie afgelopen te hebben hadden wij het gevonden.
Relaxte vleugd met veel beenruimte en cake als ontbijt. Gelukkig was het maar 1 uur 40 minuten vliegen en stonden wij zo op het vliegveld in Shanghai.
Wij hadden 3 nachten in het Holiday inn Vista geboekt. Een onwijs relaxt hotel met al de luxe die je nodig hebt.

Santosh was maandag avond al vertrokken naar Shanghai naar familie die hij daar heeft wonen. Hij zou nog 1 dag met zijn familie optrekken en vrijdag zou hij zich bij ons aansluiten. Ik en You-Zheng zijn meteen de stad ingegaan. Onderweg gegeten bij 1 van de 2 Burger Kings die er in China zijn. Een echt exclusief maal! Vlakbij de BK hebben wij de metro gepakt naar het centrum wij wilde eigenlijk aan de linkerkant van de rivier blijven maar het werdt de rechterkant.

De rechterkant van de rivier heet het Pudong Area en hier staan een paar hele hoge gebouwen en wordt er gewerkt aan nog veel meer hoge gebouwen. Je hebt de bekende TV tower en de Jinmao tower.
S'avond zijn deze gebouwen helemaal verlicht en heb je filmps die op het gebouw getoond worden. Het is hier allemaal heel erg touristisch en de Chinezen komen hier masaal op af voor het weekje dat ze vrij zijn. Je kon over de hoofden lopen op verschillende plaatsen.

Aan de linkerkant van de rivier heb je The Bund. Hier staan allemaal gebouwen in een soort fransestijl, het gebied erachter heet ook 'The French Concession'. Staan allemaal huizen en in de grote winkelstraten die elk 3 kilometer lang zijn en aan elkaar verbodenden staan de hogen gebouwen. In het midden van die winkelstraten heb je 'Peoples Square'.
Op het plein vind je de grootste Dumplingbasketvan de wereld, het opera en nog vele andere gebouwen van vermaak.
De afwisseling van parken, huizen en hoge gebouwen is heel erg plessant in vergelijking met het grauwe Beijing. Hier is alles recht toe recht aan en niks is creatief opgelost. Komt wel steeds meer maar er is nog niet genoeg om een gezellig gevoel van te krijgen. Dat heb in Shanghaiveel meer.
Gelukkig zijn al de winkels in Shanghai bijelkaar gestopt en hoef je niet zoals in Beijing naar 3 andere plekken toe om te kunen shoppen. Nanjing Lu is helemaal mooi om te zien, de hoeveelheid licht dat hier vandaan komt is niet te beschrijven. Elke winkel heb je hier en als je niet kan vinden wat je zocht dan ben je slecht in zoeken of winkelen. Je bent per winkelcentrum toch al gauw 3 uur verder. Wordt veel van de zelfde dingen verkocht maar als je speciale dingen wil hebben moet je ze toch allemaal even aflopen!

Toen wij er waren was ook de rest van China aanwezig. Op The Bund kon je amper lopen zonder een Chinees omver te duwen. Ze kijken wel uit waar ik loop want als ik mij omdraai sla ik altijd wel iemand voor zijn hoofd met mijn elleboog, aan het begin van mijn China avontuur wilde ik daarop letten maar nu kijken ze maar uit voor mij. Ze zien mij toch niet over het hoofd!
Door de vele touristen waren er ook veel bedelaars. En deze mensen weten niet van ophouden, een kilometer met je meelopen vinden ze helemaal niet zo erg nadat je ze in 3 talen heb uitgescholden dat ze nu echt moeten stoppen. Zelfs als je ze in Chinees verzoekt om je met rust te laten dan luisteren ze niet. De Chinezen geven deze mensen toch wel aardig wat geld en hoe zieliger je eruit ziet of verminkter je bent des te meer geld je ophaald.
Taxichauffeurs zijn hier ook heel anders, hier is stoplicht sprinten wel een sport. De weg hier is een racebaan, kwam misschien doordat iedereen op vakantie was en er bijna geen auto's reden maar was een groot verschil met Beijing. Heb hier voor het eerst bijna doodervaringen meegemaakt in een taxi. Elke keer vol remmen als hij de borden niet kon lezen, niet verder opschakelen dan 3 en dan op volle toeren blijven rijden. Had het idee dat die kerel een hartaanval had en in slaap viel. Gelukkig heel aangekomen en snel de taxi uitgevlucht.

Het leven in Shanghai is vele malen duurder dan in Beijing, doe alles keer 2 en je hebt de Shanghai prijs. Betaalde voor een biertje 5 euro in Babyface, de nummer 5 club van de wereld. Daar krijg je ook een gratis gehoor beschadeging bij. Voor de rest is uitgaan in Shanghai heel erg gezellig. Er is 1 straat die gezellig is ingericht
. Je hebt het idee een soort van sprookje binnen telopen. Zo heb je nog verschillende van dit soort plekken en daar kan Sanlitun niet tegen op vind ik.

Op mijn foto site staan ook de foto's van You-Zheng zijn mera Jullie moeten daar ook maar even doorheen kijken, hetzelfde geld voor mijn foto's.

Shanghai deed mij veel denken aan Singapore dat vergelijkbaar was in de tijd dat wij daar woonde. Misschien nu niet meer maar dat ga ik allemaal met Debbie uitzoeken aan het eind van dit jaar. Heb ook de eerste H&M van China mogen bekijken, hetzelfde geld voor C&A. Dus opa stuur de kortingskaarten maar op!

Van de week weer begonnen met school. Was weer fantasties om in de school banken te zitten! Woensdag zijn wij naar een bierfabriek geweest met school. Yanying heet het. Zij zeggen dat ze het grootste merk van China zijn maar ik zie TsingTao bier toch op meer plaatsten voorkomen. Na een busrit van 1 uur naar het noorden zijn wij eraan gekomen. Kregen het hele proces te zien van het bottelen van het bier met al de labels en in de kratten zetten. Gaat allemaal heel erg efficient. Wat opviel in de fabriek is dat niemand gehoor bescherming opheeft, en ik vond het erg luidruchtig. Als de baas langsloopt zullen ze het wel allemaal dragen!
Nog een filmpje gezien waarin het bedrijf wordt opgehemelt, helaas geen vragen kunnen stellen, ik denk dat ze dat express gedaan hebben want ik had een paar leuke vragen in mijn hoofd.

Donderdag hebben wij bij de Businesslessen een discussie gehad met Chinese studenten. Waren allemaal ouder dan ik was maar dat zag je er niet vanaf. Ze begrepen ook helemaal niet hoe wij in het westen leven. Toen ik zei dat ik mijn eigen appartement heb met 2 badkamers en mijn eigenkamer waren ze zo verward dat een verder gesprek eigenlijk al niet meer ging. Zolang het over China ging en ze de standaard regeletjes konden zeggen ging het allemaal goed. Ze houden ook allemaal van Basketbal hier terwijl ze kleiner zijn dan ik ben, en ik ben te klein voor de NBA.
Toen de Olympische Spelen naar voren kwamen en ik een paar punten van kritiek uite werd het stil. Wij zullen zien in 2008.

Rick zijn broertje en een vriend waren op bezoek. Ze sliepen bij hen thuis. Ze waren met zijn alle wezen eten, 5 Nederlanders bij elkaar. Eenmaal buiten worden ze aangesproken door de politie, ze waren wel met erg veel buitenlanders bijelkaar. Ze moesten al hun papieren laten en zien. Ondertussen was Yao opgetrommeld als tolk en moest even goed uitleggen wat er aan de hand was. Daar werdt al snel duidelijk dat de politie wist wie Barry, Rick en Sander waren want er woonde in gebouw 19 geen buitenlanders. Foutje van Yao ze bedoelde 13. Uiteindelijk weer goed.
Wij kennen nu een jongen van de ambassade en die verteldde dat ambassade personeel ook in de gaten gehouden wordt. Binnen de ambassade gaan er om de week memo's rond met het door China uitgebrachte nieuws en wat er echt gebeurt is. Zal proberen er 1tje te pakken te kunnen krijgen, dan kunnen jullie zien tot hoever de censuur gaat. Website's als Hyves en Myspace kan je vanuit China niet bekijken omdat daar teveel politiek gevoelige informatie op gezet wordt.
Als ervanuit China veel hits op mijn site zouden komen en ik zou de overheid in mijn berichten afkraken dan is mijn site niet meer te bezoeken vanuit China. Alles wordt hier gefilterd. Ben benieuwd of mijn vader er al wat van gemerkt heeft aangezien hij de eerste westerling is in Penglai. Als ik komend weekend op bezoek ga zal ik in iedergeval al mijn papieren in orde hebben.

Gisteren avond dachten wij dat Fergie zou komen naar Tango, wij eerst met een groep barbequen en daarna richting Tango. Eenmaal binnen bleek het meer een promotie feest te zijn. Heb er een CD aan overgehouden en Chinese vrienden. Ik daagde Barry en Rick uit om op het podium te gaan staan en al snel hadden wij veel bekijks en een groep Chinese mannen om ons heen. Na Barry naar voren geduwd te hebben (hij was toch al dronken) zijn wij met onze nieuwe vrienden JD (Jack Daniels Black Label) cola gedronken dat was aangelengd met water. Maar ze staan wel allemaal te kotsen in de wc's!

Vandaag met het school voetbalteam een wedstrijd gespeeld, niet echt een succes. 5-5 geworden tegen Liberianen maar echt samenspel was er niet in het BUTteam. Nu lekker dit verhaal aan het tikken. Volgens mij heb ik niks vergeten van mijn gebeurtenissen. De foto's van de Yanjing bierbrouwer en de studenten discussie staan hier.

Laat een bericht achter!
  |  related link

2 mei, Midi Festival 
Wednesday, May 2, 2007, 06:36 PM - China
Vandaag nog een laatste bericht voordat ik naar Shanghai ga. Ik ben zondag middag weer terug in Beijing en zal dan alles op internet zetten. Voor de mensen die mij willen bereiken, het kan via de telefoon!

Vandaag naar het Lowlands van China geweest, het Midi festival. Het bekendste festival van China. Naar van alles en nog wat geluisterd en nog leuke acts gezien. Gezellig gebleven tot 8 uur en richting huis. Ben nu mijn tas aan inpakken en mijn vers gekochte Samsonite aan het inweidigen. 5,5 euro was de tas.

Wij spreken elkaar zondag weer! Hier de FOTO'S!


  |  related link

1 mei, Konininginnendagen 
Tuesday, May 1, 2007, 02:33 PM - China
Dag lieve ouders, kinderen, grootouders, dieren en bacterieele wezens!

Hier weer een bericht vanuit Beijing Bai Huan Jia Yuan.

Waren weer interessante dagen, heb veel meegemaakt en veel te vertellen, ga even kijken of ik alles nog weet. Begin bij het laatste verhaaltje maar eerst even de FOTO'S!

Ik heb tentamen week gehad, het begon dinsdag met grammatica dan donderdag spreekvaardigheid en vrijdag leesvaardigheid. Ken nu veel meer tekens en de grammatica snap ik wel wat beter maar daar staat wel een aardig negatief resultaat tegenover.
Grammatica 3.2
Spreekvaardigheid 8.2
Leesvaardigheid 8.1
Uiteindelijk nog een productieve week geworden, heeft mij veel moeite en energie gekost die week en ben er eigenlijk nog niet overheen.

Van het weekend hadden wij namelijk een koninginnenfeest op de ambassade op vrijdag en in het Pavalion op zaterdag. Die vrijdag lekker bitterballen gegeten en genetwerkt op de ambassade. Waren veel mensen van de voetbal en bezig geweest met een stage.
Na het feest naar de Tree, daar een pizza naar binnen gewerkt en toen naar de Karaoke bar toe vlakbij onze flat. Lekker allemaal nummers mee gezongen.(weet niet of het goed klonk) Na het zingen weer naar Sanlitun om naar de Bleubar tegaan. Gingen eerst naar Browns maar daar was niemand meer. Rick en zijn bezoek waren er ook dus samen een biertje gedronken.

Zaterdag was ik groupier op het Oranjebal in het Pavillion vlak bij het Workersstadium. Heb achter de Blackjacktafel gezeten en het balletje van de roulette gedraaid. Heel erg spannend allemaal en heel erg leuk.
Het geld was voor een goed doel en er waren een heleboel prijzen om te winnen van Philips en andere Nederlandse merken.
Daarnaast was de entree 60 euro, eten en drinken inbegrepen plus allemaal Nederlandse delicatesse!
Ik kwam lekker gratis binnen en heb een half uur wat gedaan en onwijs lekker gegeten en veel gedronken en nog met een paar mensen staan praten. Was wel een onwijs High Society feest en mensen lieten ook allemaal zien dat ze een aardig zak centje hadden.

Zondag moest ik naar school en maandag ook. Ik heb zondag gekeken voor een laptop. Een Asus a8jp, ze hadden alleen een a8jr maar die had een rare videokaart waar ik niks van begreep maar hij koste maar 900 euro. Scheelt 400 met Nederland en dat is heel erg interessant. Het weer is hier ondertussen tropische en in winkelcentra hebben ze eigenlijk geen ventilatie. Het zweet liep over mijn lichaam naar beneden terwijl ik laptops inspecteerde. Op weg naar buiten heb ik Debbie nog aan de telefoon gekregen en het heeft een hele tijd geduurd voordat wij een goede connectie hadden. Leek op een gegeven moment op een walkie-talkie gesprek.

Gisteren zou mijn vader landen en weer door vliegen naar Penglai. Dit ging erchter niet door aangezien ze hem op de vlucht van eergisteren hadden gezet en toen vertrok hij waarschijnlijk net uit Nederland.
Hij had dus een plek nodig om te overnachten. Kwam mooi uit want Santosh is gisteren ertrokken naar Shanghai dus wij hadden een bed over. Heb mijn vader opgehaald en hij is zij werk gaan doen. S'avonds zijn wij wat gaan eten en heb ik hem al de uitgaansgelegenheden laten zien in Beijing. Vandaag lekker uitgeslapen en met papa even de Carrefour ingedoken opzoek naar tomatensap voor zijn Bloody Marry's.

Donderdag vertrek ik richting Shanghai voor 3 nachten samen met You-Zheng en Santosh(die er al is) en gaan wij daar alles gevaarlijk maken.

Nu ga ik op pad voor wat eten want het is alweer 9 uur!

Laat even een berichtje achter en er komt volgende week een update aan met het Shanghai verhaal, ga ook nog even kijken of wij Spiderman 3 kunnen checken in bioscoop!

  |  related link

Een verjaardag! 
Tuesday, April 24, 2007, 06:54 AM - General
Vandaag is Roland jarig, iedereen die hem nog niet gefeliciteerd heeft kunnen hem sms op: 06-45377257.

Cadeau's kunnen afgegeven worden op:

Guido Gezellelaan 39
2182WB
Hillegom

Nog gefeliciteerd Roland!
  |  related link

22 maart, leren 
Sunday, April 22, 2007, 04:50 PM - China
Er is weer veel gebeurt deze week in het leven van Christian Schenk!

Hier alvast de FOTO'S!

Deze week heb ik weer veel lessen gevolgd zowel Chinees als de Businesscourses. Zeg maar gewoon allemaal. Daarnaast zijn vanaf deze week al de businesscourses verplicht. Wij moeten een e-mail sturen naar de studie begeleidster als wij ziek zijn of verhinderd zijn om te komen.

Afgelopen dinsdag ben ik naar de Roots gegaan met enkele klasgenootjes. Ze hebben 2,5 uur staan spelen en dat is heel erg lang voor een band om op te treden. In Nederland is hun optreden maar 1 uur. Ze speelde heel erg goed en ik heb verschillende nummers voorbij horen komen. Heb van die avond aardig wat foto's gemaakt. Ik ga ze allemaal online zetten, ook zal ik een aantal leuke filmpjes uploaden. Het geluid is alleen niet zo goed maar misschien ligt dat aan mijn laptop.

Afgelopen zaterdag heb ik met het Nederlandse team in een soort competitie meegespeeld. Helaas hebben wij verloren met 5-2. Ik had nog gescoord maar de scheidsrechter vond dat ik hands maakte terwijl ik de bal met mijn buik aannam. Tabriz en You-Zheng deden ook mee, Tabriz heeft aan zijn eerst voetbal avontuur nog een lastige blessure overgehouden.

Gisteren avond was er een Amsterdam party in Suzie Wong, zijn er heen gegaan en meteen weer weggegaan. Want een paar uurtjes trance luisteren en 15 euro betalen zagen wij niet zo zitten. Zijn lekker naar de Coco Banana gegaan. Nog mooie Ferarri's, Porsche's en Bentley's zien staan.

Vandaag weer veel geleerd en nu ga ik weer verder. Net samen met Santosh van de rotti gesmuld en nu weer hard leren! Tentamen week komt eraan!
  |  related link

Penglai 4 
Tuesday, April 17, 2007, 07:32 AM - China
Alweer 14 dagen verder na het vorige verhaaltje. Heerlijk al die rode lijntjes van de spel checker. Gaan we afzetten dit keer.

Zo wat overzichtelijker. Hier is het nog steeds niet echt lekker warm, of eigenlijk, gewoon fris, koud en vaak grauw. Verbaasd me eigenlijk enorm omdat hier zoveel fruit en wijn vandaan komt verwacht je toch echt zon. Maar nee, nog niet echt gezien en zit hier nu zo langzamerhand 6 weken. Veel invloed van uit Siberie dus en enorm veel stof en zand in de lucht, wat van uit de Gobi komt, misschien??? In ieder geval mijn uitzicht opgestuurd naar Christian om op de website te planten. Het reflecteerd dus wel erg goed het uitzicht tot op heden behalve een paar dagen.

De lamp is uiteindelijk binnen en bleek een verbeterde versie te zijn. Aha denk je dan, ze wilde de eerste dus niet echt verkopen. In ieder geval toen ik op de maandag terug kwam om hem op tehalen werd me duidelijk gemaakt dat de bus er nog niet was geweest. Nee dus, de andere lamp moest worden geregeld.

Het grappige is nu dat het appartement nu ook het een en ander begint te verbeteren. Plotseling een glazen tafeltje gekregen naast de bank en voor de TV. Prachtig, knip oog, knip oog, natuurlijk. Maar wel een beetje in de stijl vande schemer lamp. Maar een paar dagen later bleek de telefoon er op te staan wat inderdaad een behoorlijke verbetering is, was het niet dat het ijzig is binnen in de woonkamer sinds de stadsverwarming is gestopt. Ja, dat milieu he……..

Erg druk eigenlijk met bezoekers aan de yard en tussendoor nog de aanbiedingen maken met alle beperkingen die je maar kan bedenken. We zij nu opzoek naar een vier-gats pons apparaat. We hebben de mappen gevonden, helaas alleen de dikste maat en er werden twee pons apparaten geleverd maar die blijken onbruikbaar. Geen geleiding om het papier tegenaan te leggen en ook al geen midden indicatie dus afvoeren. Maar ja, zonder is natuurlijk ook niet handig. Er is wel een gatenboor maar die gaat uit de losse hand en ze blijken er heel vernuftig de documenten voor het archief mee samen te naaien, een soort naaimachine dus. Wat dat betreft is alles hier nog uit tevinden en het omhoog tillen is dat dode paard. Maar we gaan verder.

De Engelse vertaling van de veiligheidsborden worden nu aangepast op de yard. Zal volgend keer wel een kleine selectie maken voor vermaak en lering.

Het verkeer blijft je verbazen, ook omdat je zelden een aanrijding ziet. Zag net weer bij de disco hoe iemand achteruit gereden kwam uit een smalle straat. Maar van beide zijde draaide er ook verkeer de straat in. Je moet bedenken dan hier in China iedereen de binnen bocht neemt, er van uit gaande dat je de enige op de weg bent. Dus de auto stond vast en in plaats van even opzij te gaan om de vier auto's die er in wilde er langs te laten bleef hij gewoon doorzetten met achteruit gaan. Een bus wurmde zich er langs de straat in, wat ook maar net ging en gaf net de ruimte voor de auto om nog verder achteruit te gaan en ja hoor, uiteindelijk komt er dan ook nog ruimte voor die links staande auto om zich er tussen de wurmen en dan is het probleem opgelost. Geen onvertogen woord, geen duim breed is er uitgeweken, maar het duurde wel FF, dat wel.

Ja, dit gedrag zie je dus ook in Beijing en ja, daar is het wel FF drukker en daarom wordt dat ook echt wel een echte knoop binnenkort zoals Bangkok vroeger waar je rustig drie uur kon staan te wachten om een meter verder te komen. Ben benieuwd wanneer de regels hier worden aangescherpt.

Voor de rest gaat alles hier zijn gangetje. Ik heb een Alien Certificate gekregen waarmee is weer me werk vergunning kan gaan ophalen. Gediplomeerd Alien dus. Niet dat het nu omwisselen is. Nee, allemaal instanties en formulieren. Dus weer werk voor deze week…….Het is ook onduidelijk waar ik dat nu moet aanvragen. Bij een Chinese ambassade in het buitenland of gewoon hier. Nou ja, we zien wel.

Ga weer wat doen.

Ave allen,

Tony

De foto's die van mijn vaders appartement staan HIER!
  |  related link

14 april, Chinese muur 
Saturday, April 14, 2007, 12:54 PM - China
Deze week weer veel beleefd, het werdt wel voor een groot gedeelte bezet door school. Dat is helemaal niet erg maar dat is ook niet heel erg interessant. Ik heb maandag een tentamen waarbij ik 100 tekens moet kennen, ben er hard voor aan het leren!

Donderdag ben ik naar een netwerk bijeenkomst geweest samen met Barry en Rick. Ik heb eerst een echte Nederlandse pot voor ze gekookt. Hun dag kon niet meer stuk na mijn overheerlijke maaltijd bestaande uit aardappelen, brocolli en kip.
Na het feestmaal (niet voor mij, eet wekelijks Nederlands) zijn wij naar het Hilton gegaan. Met de hoop Paris tegen te komen stapte wij dit luxe hotel in.
Binnen in de Zeda bar hield de Fortune Cookie Club een netwerk bijeen komst. Hebben erveel mensen ontmoet maar geen goede contacten om een stageplek te kunnen regelen. Sommige wisten wel te vertellen welke bedrijven dit wel doen. Dus onze inzet is toch beloont.
Tijdens een plas pauze kwam ik een Nedelander tegen, Harm. Hij is bezig hier een bedrijfje op te starten voor studentenhulp. Ben ook de Shangri-la jongen weer tegen gekomen.
Rond een uurtje of 10 was de bijeenkomst afgelopen. Aangezien wij in een hoek stonden te praten had, ik in iedergeval, niet door dat er alleen maar jongens binnen kwamen. Vanaf 10 uur was er een Pro-man Social Club bijeenkomst. Voor dat wij het wisten stonden werden wij omringt door homo's. Opzich helemaal niet erg, maar op een gegeven moment werden wij door vele ogen gekeurd en uitgekleed. Tijd om naar huis tegaan.

Vrijdag ben ik zelf een stukje gaan fietsen na de les, ben een Hutong in gedoken en heb een paar mooie foto's en filmpjes gemaakt. Het lijkt op dat moment net of je niet in een stad bent maar gewoon in een dorp, lijkt ook heel erg op het dorp dat ik als 1ste heb bezocht.
In de namiddag ben ik ook met Tabriz een stuk gaan fieten, nu meer de stad in maar ook op zoek naar Hutongs, kijken of ze daar anders zijn. Hebben daarna gegeten in een Peking Duck restaurant maar waren niet behending genoeg om ook daadwerkelijk eend te kunnen bestellen.

Vandaag weer om 7.15 op voor een culturele excursie. Zijn dit keer naar de Chinese muur gegaan. Na een bus reis van 1,5 uur waren wij er eindelijk. Vandaag was het erg lekker weer, had makkelijk in een korte broek kunnen lopen. Dit was de 4de lekkere dag in Beijing tot nu toe.
De muur ziet er heel erg mooi uit, hebben eerst wel een kilometer of 2 trap moeten lopen voordat wij er waren maar dat was wel de moeite waard. Op de muur zijn wij richting een oud stuk muur gelopen en dan kan je zien hoe weining er van zo'n muur overblijft als niemand ze onderhoud. Heb een paar foto's gemaakt en kuitspieren gekweekt. Dat kwam vooral de de oneven trappen en de scheven trappen, je kan aan de foto's zien wat ik bedoel. Lijkt mij niet heel erg makkelijk om met je zwaard hier van de ene kant naar de andere kant te moeten rennen.
Na een lange wandeltocht zijn wij weer naar huis gegaan. Dit duurde aanmerklijk langer dan de heenweg, dit was aan de reikelijk aanwezige spits te danken.

Net weer al mijn kleren gestreken en gewassen. Nu ga ik lekker bitterballen eten in de Tree bij Sanlitun.

Hier zijn nog wat links:
Foto's van 14 april!
De kabelbaan naar beneden!
Uitzicht van de muur!
Biking Beijing 4, Hutong Edition!
  |  related link

6 april 
Friday, April 6, 2007, 10:10 AM - China
Ik heb laatst beloofd nog een paar filmpjes te uploaden en ik zal hier de links geven van de filmpjes!

Eerst hebben wij de wegwerkzaamheden vlak bij mij in de buurt. KLIK HIER!

Als tweede hebben wij onze fietse stalling bij het gebouw. KLIK HIER!

Ten derde hebben wij het uitzich vanaf onze flat. KLIK HIER!

Wij hebben ook nog Biking Beijing 2 en 3. Klik HIER voor 2 en HIER voor 3, 3 is ook vlak bij mij in de buurt en je hebt waarschijnlijk wel het filmpje vanaf de anderen kant gezien. Laat maar weten of je nog bekende mensen in het filmpje ziet!
Voor dat filmpje KLIK HIER!

Ik heb ook nog een filmpje van onze duitse businessleraar. KLIK HIER!


Bij het vorige bericht had ik allemaal foto's online gezet van het dorp waar ik geweest ben, als je ze niet kon vinden KLIK dan HIER!

Deze week was weer een hele normale week, ben het Chinees leren nu wel een beetje zat. Vanavond gaan wij naar Rick zijn verjaardag. Wij hebben een paar leuke cadeaus gekocht en daar krijgen jullie zeker foto's van. Zijn gisteren al voor zijn verjaardag naar Annie's geweest. Een Italiaan, is heel erg lekker eten! Daarna voetballen. Was weer heel erg slecht helaas, volgende keer beter proberen.

Heb woensdag met mijn vader en zijn collega's gegeten plus mensen van Dockwise. Zijn naar een soort traditioneel restaurant gegaan, was heel erg leuk om te zien, heb er een paar foto's van gemaakt.
Donderdag ben ik voor mijn vader wezen shoppen. Hij kan nu zijn digitale camera weer opladen en zijn pols rusten met zijn Logitec marbel muis. De oplader voor zijn telefoon is helaas niet gelukt!
Heb deze keer wel een paar foto's genomen als bewijs dat wij elkaar gezien hebben! Kijk HIER voor de foto's.

Iedereen vergeet niet dan mijn moeder binnenkort jarig is!

Ik ga nu even kijken of ik de film 300 aan de gang kan krijgen! Kijk de filmpjes en laat een reactie achter! Is altijd fijn om te horen dat jullie mijn stukjes lezen!


  |  related link

2 april, Dorpentocht en Penglai verhaal 3 
Monday, April 2, 2007, 02:05 PM - China
Gisteren ben ik om 6.20 opgestaan. Wij hadden met andere mensen die in het zelfde complex wonen afgesproken 7 uur buiten te verzamelen om een taxi te kunnen delen. Daar aangekomen was de bus er nog niet en moesten wij nog op veel mensen wachten. om half 8 zaten wij met zijn alleen in de bus opweg naar de bergen in het zuiden van Beijing.
De aapjes kijken zoals gepland was ging niet door, er waren mensen van Maastricht heengeweest zaterdag en het was niet meer dan een kale berg. Aan de hand van mijn foto's kan je dat wel zien.
Wij waren met al de TMA'ers en een heleboel Maastrichters. Sander de jongen die licht te slapen in de bus eerste foto had 2 van zijn Koreaanse vriendinnen meegenomen. Totaal waren wij met zijn 28.
De bus was vet klein maar gelukkig wel nieuw. De buschauffeur kon wel aardig rijden dus niet zoveel last gehad van getutter of slingeren. De busreis duurde ongeveer 3 uur. Was afentoe niet te harden in de bus totdat de chauffeur de luchtkleppen boven in de bus openzetten, toen was het wel aardig te doen.

Eenmaal aangekomen ging er net op het laatste moment iemand over zijn nek. Niet heel erg fris. Als een minuut later was geweest was het niet erg geweest want dan stonden wij buiten.
Daaraangekomen overal bergen, onderweg ook alleen maar bergen en stuwdammen. Ik heb er wel een stuk of 6 gezien. Alles was heel erg droog en kaal. Ze hadden plastic bladeren in de bomen vastgemaakt om het nog een beetje kleur tegeven.
Het dorpje zou al 300 jaar oud zijn. Er zouden koningen enzo gewoont hebben en mensen van adel. Elke huis heeft een bepaald aantal balken om het dak te dragen. Hoe meer balken je aan het plafond hebt hoe belangrijker je bent. Waren ook allemaal decoraties op de huizen waaraan je kon zien hoe ze getrouwd zijn en dat soort dingen. De rode versiersels naast de deur worden elk jaar vervangen en dan staan er nieuwe spreuken die geluk moeten brengen.
Er hing in een binnenplaats nog een krant met een uitspraak van Moa Ze Dong uit 1968 dat ze al de kapitalistische landen moesten verslaan. Was heel grappig om te lezen (vertaald te krijgen)
Onze gidsen waren trouwens gratis maar spraken helemaal geen engels, al de chinesen moesten dus alles vertalen voor ons, begreep wel wat maar dat was niet veel.
Al de huizen leken heel erg op de huizen die Tabriz en ik al hadden gezien. Mensen leefde niet heel erg anders dan daar.
Bij het dorp hadden ze ook nog een soort ovens die gebruikt werden voor het bakken van de dakpannen voor op de daken, je kan aan de foto's zien dat de daken heel erg speciaal zijn en echt Chinees.
Er was ook nog een tempel met een aantal goden maar heb geen idee welke dat waren. Stonden wel twee leuken leeuwen beeltjes. Ook hing er een bel die je kon luiden en die hoorde je echt overal.
Daarna zijn wij bij een paar mensen in de tuin gaan eten, was echt een soort verassing wat wij kregen, maar de Chinese wisten gelukkig wat het allemaal was dus hebben best lekkere dingen gegeten.
Toen ben ik met Barry, Rick en Kian nog een willekeurige berg opgeklomen er was een paatje dus hebben het omhoog gevolgd. OP een gegeven moment zagen wij de bus arriveren en ik en Kian zijn naar beneden gegaan want wij wilde de bus niet missen. Rick en Barry vonden het wel een avontuur om de bus te missen. Helaas hebben ze het nog wel gered.
Daarna zijn wij na een busrit van 3 uur naar een Belgisch cafe/restaurant gegaan. Eindelijk weer een paar bitterballen gegeten, was echt heel erg lekker!
Heb er een grote tosti besteld met friet en salade, om de dag af te sluiten. Niet iedereen is meegegaan naar het cafe maar het was gezellig en hebben de ervaringen uitgewisseld en fotos.
Penglai verhaal 3

Ja, weer heel wat te verhalen uit dit land om eerlijk te zijn. Elke keer weer een verrassing en een onverwachte move.

Was afgelopen weekend in Shenzen en Shekou. Dat is bij Hong Kong. Was er acht jaar niet geweest en moet toegeven dat het veranderd was om het heel zachtjes uit te drukken. Een aard verschuiving dus. Vliegveld is ongeveer 10 keer groter, geen enkel stukje landbouw grond meer te zien en zelfs de industrie en fabriekshallen zijn op de terugtocht. Er worden woon complexen neer gezet die eigenlijk vijf keer beter zijn dan een vinex wijk in Nederland. Prachtig ontwerp, netjes geintergreerd in de omgeving en leuke architectuur. Hoewel deze kwaliteits slag heel hard nodig is en de uiterste nog steeds zicht baar zijn, toch zie je hier wat China over een jaar of 15 langs de oost kust zal wezen. Een gebied waar Europees aandoende bebouwing gewoon is en waarschijnlijk duur voor Chinees begrip maar half de prijs vergeleken bij ons.

De omgeving van het legendarische Nanhai hotel, waar ik menige nacht heb door gebracht was wel enigszins veranderd om het zachtjes uit te drukken. Veel hoererij, gericht op de olie mannen hier actief. Veel dik en wit met klein jong en zwart haar, het zogenaamde dakje. Wel wennen want toch wel erg aanwezig in dit stukje. Iets dat vroeger er niet was. Er was gelukkig een bar die deze extra’s niet had waar de band mid-life-crisis op trad. Een verzameling olie mannen in de vijfig/zestig die de oude rock en roll tot horens brengen. Een heel aparte sfeer die een aardige VPRO documentaire had kunnen opleveren. Hopelijk komen die foto’s eens als de oplader er eindelijk is. Mijn DHL zending is opgegeven maar ik denk dat DHL nog niet beseft dat ik ze een claimpje voor niet gedolven aftrek voor belasting aftrek hypotheek verbouwing bij hun neer ga leggen. Waarschijnlijk gaan ze daarna echt zoeken.

Ben nu druk op het werk met het recruteren van mensen. Krijg redelijk veel afgestudeerde over de vloer op dit moment en moet toegeven dat je toch zo af en toe wel wat leert van deze mensen. Afstand is geen eens een punt van discussie. Mensen moeten bij ons in de slaap zalen en aanverwante onderkomens die we hebben gekocht. Veelal oude school gebouwen blijken het te zijn. Maar men vind het heel gewoon. De job is het eerste, de sociale omstandigheden of familie wordt geen eens opgemerkt, ook als je het drie keer vraagt. Mijn secretaresse komt van uit het puntje van de provincie Shandong, zo groot als Frankrijk. Het is een bus reisje van een solid 20 uur. Met de trein onmogelijk. Maar carriere proberen te maken is alles. Ze vinden het fantastisch van mij te horen dat er mappen zijn met vier beugels zodat papier netter blijft zitten en met vensters zodat een mooie voorkant kan worden gemaakt. Heerlijk, wat geleerd van een westerling. Wat dat betreft wel leuk om mee te maken maar ook een berg om het niveau omhoog te brengen.

Was vandaag op zoek naar een staande schemer lamp omdat al het licht in het appartement fijne TL’s zijn. Had een paar winkels vlakbij ontdekt en dus erop af. De eerste twee vol met chinezen die letterlijk van de stoel klapte van die wit neus binnen maar nummer drie was een kleine winkel met een dame van een jaar of 30 denk ik. Probeerde toch er achter te komen wat ik wilde en met handen en voeten uitgelegd bij een kleine staande lamp dat ik een grote zocht. Bleek er ook nog een tweede verdieping met lampen te bestaan en inderdaad een met een verhoogde bureau lamp zullen we maar zeggen. En blij eindelijk het te hebben gevonden wat acceptabel was met een prijs van 15 euro ja gezegd. Paniek want voor de rest zat het niet echt lekker in elkaar maar had het idee dat als ik hem zelf in elkaar kon zetten dat het wel goed zou komen. Naar beneden, pakt ze en papiertje en schrijft tot mijn starre verbazing in correct engels heel netjes op dat het een showroom model is en dat ik morgen langs kan komen want dan heeft ze hem netjes ingepakt staan van de groothandel. Sta je toch weer FF perplex en dan blijkt er toch veel meer mogelijk datn op het eerste gezicht.

Heb wel een prachtig papier gekregen dat ik gezond ben, wel nadat ik eindelijk de acht pas foto’s had ingeleverd. Ja, een kleuren kopietje maal acht was niet goed genoeg. Wat dat betreft blijft het in de ontwikkelings sfeer zitten.

We zijn hard bezig toestemming te krijgen voor ons echte kantoor met alles er op en er aan inclusief kantine voor een mannetje of 5000, trainings ruimtes, klanten kantoren van een mannetje of 300, parkeer plaatsen en dergelijke. De lokale gemeenteraad is akkoord en we hebgen een stuk grond toegewezen gekregen wat inderdaad groot genoeg is aan de overkant van de yard. Maar ja, voordat de centrale regering in China dit ook goed keurt kan nog wel een paar maanden duren dus ook maar een 6000 vierkante meter kantoor begonnen te bouwen voor de tussentijd. En dit gaat net zo als Christian beschrijft met de bomen, er komen een paar mannen en men begint te scheppen, trekken, palen te slaan, schutting te zetten , nette stenenberen neer te zetten en in Septemberdit jaar willen we dat het klaar is en dat is geen punt zeggen ze. Het wordt vijf verdiepingen hoog.

Wat dat betreft blijf je beseffen dat hier veel mogelijk is en de dynamiek even groter is dan in Europa. En denk nou niet dat het heir allemaal makelijk gaat want voor het grote kantoor meoten een aantal bomen weg en zonder de teozegging van aanplanting van nieuw wordt er niet meegewerkt. We gaan echte corniferen plaatsen.

Ik ga weer wat anders doen. Tot de volgende keer.

Tony

  |  related link

30 maart 
Friday, March 30, 2007, 07:58 AM - China
Vandaag ben ik weer helemaal beter. Ik voel me weer fit en fitaal. Deze week weer alle Chinese lessen gevolgd en de Businessclasses ook.

Hadden afgelopen donderdag weer een nieuwe leraar, hij sprak een beetje als een Duitser en het was heel erg leuk om hem te horen spreken.
Wat opvalt is dat al onze leraren professoren zijn maar eigenlijk niet heel erg veel weten. Als je wat vraagt krijg je een vaag antwoord, elk antwoord begint ook met "volgens mij zit dat" Ze kunnen niks met zekerheid zeggen, misschien ligt dat aan hun Engels maar ik betwijfel of het in het Chinees anders zou zijn.
Wij zijn er achter gekomen wat een gemiddelde leraar hier verdiend, 550 Euro als je een beetje goed bent op geleid. Het gemiddelde voor het platteland is 260 euro.
Dit bedrag verdiende ik bij Van Maanen ook maar bij ons kost alles veel meer.

Ze zijn hier de hele stad aan het voorbereiden voor de lente, klaarblijkelijk worden al de bomen in de winter weg gehaald, het geld eigenlijk voor al het groen. Nu wordt alles terug geplaatst. Er staat zijn 30 mensen aan het werk langs de kant van de weg, nieuwe struiken, bomen en gras aan het planten. Het gaat allemaal heel erg snel en efficient. Je kan aan de foto's zien dat ik het niet zomaar over een paar boompjes heb maar honderden die in 1 dag worden neergezet. Ik heb geen enkele keer een kraan gezien dus die bomen worden met de hand van de wagens getild en geplant. Niet met een graaf machine maar gewoon met de hand.

In Nederland zouden ze een hele straat afzetten voor weg werkzaamheden maar hier gaat dat per meter.
Eerst wordt er met een bijtel alle restanten van het slecht asfalt weggehakt en daarna komt er een vrachtwagen asfalt die zijn goedje loost aan de kant van de weg. Een bulldozer gooit dan voorzichtig alles in het gat. Er staan dan 20 man klaar met scheppen en ander gereedschap om dat asfalt goed in het gat te krijgen.
Het resultaat is een erg slechte weg met heel erg veel hobbels.
Al dit werk wordt door mannen en vrouwen gedaan, ze hebben hun dagelijkse kleding aan en schoenen die niet meer voorstellen dan een stuk rubber met een lapje eromheen. Een keer een bijtel op je teen is dus naar het ziekenhuis, laat staan dat het gezond is om de asfalt dampen naar binnen te werken.

Gisteren hebben wij Santosh zijn verjaardag geviert, om 12.00 kwamen You-Zheng en Rachel Santosh verrassen met cadeau's en taart. Wij hebben de taart lekker opgegeten en de cadeau's gegeven en daarna lekker naar bed. Ik heb de kaars van Thijs gebruikt om uitteblazen! Al de foto's krijgen jullie nog!

Gisteren ben ik ook weer wezen voetballen, ik ben dit keer niet zo tekeer gegaan als de eerste wedstrijd. Had nog niet het idee dat ik alles al kon maar ik heb mijn best gedaan. Mijn best was in dit geval vooral aanwezig zijn want elke bal die ik raakte ging de kant op waar hij niet heen moest.

Van het weekend ga ik met school voetballen, dit zou ik eigenlijk al een paar weken geleden doen maar ik was toen ziek. Dus ik ga het nog een keer proberen. De Chinese hier schijnen het veld niet breedt te houden dus dan kan ik mijn hockey strategie toepassen en aan de zijlijn blijven en naar voren stomen.

Zondag gaan wij met een groep van 40 mensen naar een soort van natuurpark met watervallen en apen. Moeten wel vroeg op al om 7 uur moet ik van huis weg wil ik de bus halen. Het is 1,5 uur rijden dus kan dan wel even bijslapen.

Ik ga nu weer richting school want ik heb nog 1 les die ik moet volgen. Schijnt dat er maar een paar mensen gaan maar dan ga ik even de leraar uithoren waar ik een stage zou kunnen vinden.


(ik heb een aantal fimpjesgemaakt, ik ga de links een andere keer in dit verhaaltje zetten)
  |  related link

24 maart, ziek 
Friday, March 23, 2007, 03:39 PM - China
Gisteren wilde ik een nieuw vehaal gaan schrijven maar ik ben gisteren ziek geweest en kon mijn hoofd er niet bijhouden.

Het is allemaal begonnen met een potje voetbal. Samen met 13 andere Expats hebben wij een wedstrijdje gespeelt van 2 uur lang. Mijn warming-up bestond uit een beetje achter de bal aanrennen. Je zou verwachten dat het niet veel uitmaakt, nou ik heb het geweten ook. Ik heb 1 keer gescoord en 3 assists gegeven maar daar ga je niet 2 dagen voor op bed liggen.
Vrijdag ochtend wilde ik gewoon naar de les gaan, ik werdt wakker met een barstende koppijn. Dus ik heb mijn wekker voor het tweede les uur gezet en heb mij omgedraaid. Nadat mijn huisgenoten hadden geinfomeerd waarom in nog in bed lag en zij vertrokken waren naar school ben ik weer in slaap gevallen. De wekker voor het tweede lesuur ging maar ik voelde mij nog steeds niet veel beter. Overal waar er spieren zaten had ik pijn, zelfs in mijn kaak. Ook had ik hoofdpijn en koorts. Heb een asperine genomen en ben weer in slaap gevallen. Heb de rest van de dag niks meer gedaan dan in mijn bed gelegen. Nog met Debbie gechat en Blood Diamond gekeken (een aanrader voor iedereen trouwens).
Vandaag hoopte ik mij veel beter te voelen maar dat is niet het geval nog steeds een lichte vorm van hoofdpijn en een onwijze spierpijn in mijn rug. Het harde bed dat ik heb werkt daar niet aan mee helaas.

Van de week alle lessen met veel plezier gevolgd. In Nederland viel ik altijd in slaap bij de Chinees lessen maar hier niet, de lessen zijn 1000 keer beter en de boeken ook.
De businessclasses zijn allemaal interessant maar ze zijn alleen leuk als er een leraar staat die begrijp hoe je les moet geven en iedereen bij de les moet houden. Gelukkig hadden wij deze week zo'n nieuwe leraar en waarschijnlijk vrijdag ook maar ik kan je niet vertellen hoe dat was. Lag tijdens die lessen te slapen.

Van mijn vorige weekend avondturen hebben jullie nog niks gehoord, behalve Debbie natuurlijk!
Vrijdag eerst bij de TMA Chinese wat gedronken en daarna naar Suzie Wong. Zou een hele gave club moeten zijn maar ik vond er eerlijk gezegd niks aan. Allemaal expat kinderen die zich als kakers gedroegen. Niet echt mijn ding tijdens uitgaan en de muziek was ook nog eens slecht.
Zaterdag zijn wij naar de Sushe (dormetory) gegaan voor een gang feest. Eerst is Barry bij ons komen douchen omdat in zijn hele gebouw het water was afgesloten. Daarna met de taxi erheen en in de gang een biertje drinken. Was er grappig om te zien. Schijnt in de Sushe elke dag een feest te zijn en aan de feestbeesten te zien in de les genieten ze er allemaal van.
Daarna naar de Poachers gegaan. Soort van bar. Mijn huisgenoten zijn daar later ook heen gekomen en wij hebben daar even lekker staan feesten! Muziek was aardig en de Corona 1,5 euro. Had er maar 6 op want ik had nog een beetje een kater van vrijdag.
Toen ik thuis was heb ik Debbie nog aan de lijn gehad, zij was op Martijn zijn verjaardag en ik heb Martijn en Arjan ook nog even aan de lijn gehad. Was wel leuk hun stemmen even te horen want je vergeet snel hoe die klinken.

Vandaag ga ik nog maar weinig doen, morgen misschien naar Tiaman Square want daar ben ik nog steeds niet geweest. Ik ga dan op de foto met mijn Nederland shirt en mijn klompen, dat moet wel een leuke foto opleveren. Nederland in China.

Ben ook druk opzoek naar een stageplek, die expats van de voetbal kunnen aardig helpen heb ik het idee. 12 april is er van de fcclub.com een netwerkbijeenkomst en ik denk dat ik daar ook maar even langs ga. En natuurlijk Koninginnendag op 27 april bij de Ambassade, komt rond de 300 man dus dan wordt het kaartjes uitdelen en dan ervoor zorgen dat ik de beste stageplek eruit pik.

Daarnaast had Barry nog een mooie opmerking van de week, hij zei dat de luchtvervuiling zo erg is hier dat je recht in de zon kan kijken op een gemiddelde dag zonder dat je ogen beschadigd raken. Dan zeggen ze dat wij in Nederland een vervuilde lucht hebben. De volgende keer dat je wakker wordt en het is mistig kijk dan even naar de zon, zo leef ik het merendeel van de week.

Ik wil iedereen bedanken die een berichtje post, is leuk om te horen dat jullie mijn verhaaltjes leuk vinden!!

Ik wil nog een verzoek doen aan iedereen die recepten heeft voor gerechten die makkelijk voortebereiden zijn en in 2 pannen klaargemaakt kunnen worden, wij zijn een beetje uit de ideeen hier.

Check ook nog even de foto's heb deze week geen filpjes gemaakt dus jullie zullen het met de foto's moeten doen:KLIK HIER


  |  related link


Back Next