2 mei, Midi Festival 
Wednesday, May 2, 2007, 06:36 PM - China
Vandaag nog een laatste bericht voordat ik naar Shanghai ga. Ik ben zondag middag weer terug in Beijing en zal dan alles op internet zetten. Voor de mensen die mij willen bereiken, het kan via de telefoon!

Vandaag naar het Lowlands van China geweest, het Midi festival. Het bekendste festival van China. Naar van alles en nog wat geluisterd en nog leuke acts gezien. Gezellig gebleven tot 8 uur en richting huis. Ben nu mijn tas aan inpakken en mijn vers gekochte Samsonite aan het inweidigen. 5,5 euro was de tas.

Wij spreken elkaar zondag weer! Hier de FOTO'S!


  |  related link

1 mei, Konininginnendagen 
Tuesday, May 1, 2007, 02:33 PM - China
Dag lieve ouders, kinderen, grootouders, dieren en bacterieele wezens!

Hier weer een bericht vanuit Beijing Bai Huan Jia Yuan.

Waren weer interessante dagen, heb veel meegemaakt en veel te vertellen, ga even kijken of ik alles nog weet. Begin bij het laatste verhaaltje maar eerst even de FOTO'S!

Ik heb tentamen week gehad, het begon dinsdag met grammatica dan donderdag spreekvaardigheid en vrijdag leesvaardigheid. Ken nu veel meer tekens en de grammatica snap ik wel wat beter maar daar staat wel een aardig negatief resultaat tegenover.
Grammatica 3.2
Spreekvaardigheid 8.2
Leesvaardigheid 8.1
Uiteindelijk nog een productieve week geworden, heeft mij veel moeite en energie gekost die week en ben er eigenlijk nog niet overheen.

Van het weekend hadden wij namelijk een koninginnenfeest op de ambassade op vrijdag en in het Pavalion op zaterdag. Die vrijdag lekker bitterballen gegeten en genetwerkt op de ambassade. Waren veel mensen van de voetbal en bezig geweest met een stage.
Na het feest naar de Tree, daar een pizza naar binnen gewerkt en toen naar de Karaoke bar toe vlakbij onze flat. Lekker allemaal nummers mee gezongen.(weet niet of het goed klonk) Na het zingen weer naar Sanlitun om naar de Bleubar tegaan. Gingen eerst naar Browns maar daar was niemand meer. Rick en zijn bezoek waren er ook dus samen een biertje gedronken.

Zaterdag was ik groupier op het Oranjebal in het Pavillion vlak bij het Workersstadium. Heb achter de Blackjacktafel gezeten en het balletje van de roulette gedraaid. Heel erg spannend allemaal en heel erg leuk.
Het geld was voor een goed doel en er waren een heleboel prijzen om te winnen van Philips en andere Nederlandse merken.
Daarnaast was de entree 60 euro, eten en drinken inbegrepen plus allemaal Nederlandse delicatesse!
Ik kwam lekker gratis binnen en heb een half uur wat gedaan en onwijs lekker gegeten en veel gedronken en nog met een paar mensen staan praten. Was wel een onwijs High Society feest en mensen lieten ook allemaal zien dat ze een aardig zak centje hadden.

Zondag moest ik naar school en maandag ook. Ik heb zondag gekeken voor een laptop. Een Asus a8jp, ze hadden alleen een a8jr maar die had een rare videokaart waar ik niks van begreep maar hij koste maar 900 euro. Scheelt 400 met Nederland en dat is heel erg interessant. Het weer is hier ondertussen tropische en in winkelcentra hebben ze eigenlijk geen ventilatie. Het zweet liep over mijn lichaam naar beneden terwijl ik laptops inspecteerde. Op weg naar buiten heb ik Debbie nog aan de telefoon gekregen en het heeft een hele tijd geduurd voordat wij een goede connectie hadden. Leek op een gegeven moment op een walkie-talkie gesprek.

Gisteren zou mijn vader landen en weer door vliegen naar Penglai. Dit ging erchter niet door aangezien ze hem op de vlucht van eergisteren hadden gezet en toen vertrok hij waarschijnlijk net uit Nederland.
Hij had dus een plek nodig om te overnachten. Kwam mooi uit want Santosh is gisteren ertrokken naar Shanghai dus wij hadden een bed over. Heb mijn vader opgehaald en hij is zij werk gaan doen. S'avonds zijn wij wat gaan eten en heb ik hem al de uitgaansgelegenheden laten zien in Beijing. Vandaag lekker uitgeslapen en met papa even de Carrefour ingedoken opzoek naar tomatensap voor zijn Bloody Marry's.

Donderdag vertrek ik richting Shanghai voor 3 nachten samen met You-Zheng en Santosh(die er al is) en gaan wij daar alles gevaarlijk maken.

Nu ga ik op pad voor wat eten want het is alweer 9 uur!

Laat even een berichtje achter en er komt volgende week een update aan met het Shanghai verhaal, ga ook nog even kijken of wij Spiderman 3 kunnen checken in bioscoop!

  |  related link

Een verjaardag! 
Tuesday, April 24, 2007, 06:54 AM - General
Vandaag is Roland jarig, iedereen die hem nog niet gefeliciteerd heeft kunnen hem sms op: 06-45377257.

Cadeau's kunnen afgegeven worden op:

Guido Gezellelaan 39
2182WB
Hillegom

Nog gefeliciteerd Roland!
  |  related link

22 maart, leren 
Sunday, April 22, 2007, 04:50 PM - China
Er is weer veel gebeurt deze week in het leven van Christian Schenk!

Hier alvast de FOTO'S!

Deze week heb ik weer veel lessen gevolgd zowel Chinees als de Businesscourses. Zeg maar gewoon allemaal. Daarnaast zijn vanaf deze week al de businesscourses verplicht. Wij moeten een e-mail sturen naar de studie begeleidster als wij ziek zijn of verhinderd zijn om te komen.

Afgelopen dinsdag ben ik naar de Roots gegaan met enkele klasgenootjes. Ze hebben 2,5 uur staan spelen en dat is heel erg lang voor een band om op te treden. In Nederland is hun optreden maar 1 uur. Ze speelde heel erg goed en ik heb verschillende nummers voorbij horen komen. Heb van die avond aardig wat foto's gemaakt. Ik ga ze allemaal online zetten, ook zal ik een aantal leuke filmpjes uploaden. Het geluid is alleen niet zo goed maar misschien ligt dat aan mijn laptop.

Afgelopen zaterdag heb ik met het Nederlandse team in een soort competitie meegespeeld. Helaas hebben wij verloren met 5-2. Ik had nog gescoord maar de scheidsrechter vond dat ik hands maakte terwijl ik de bal met mijn buik aannam. Tabriz en You-Zheng deden ook mee, Tabriz heeft aan zijn eerst voetbal avontuur nog een lastige blessure overgehouden.

Gisteren avond was er een Amsterdam party in Suzie Wong, zijn er heen gegaan en meteen weer weggegaan. Want een paar uurtjes trance luisteren en 15 euro betalen zagen wij niet zo zitten. Zijn lekker naar de Coco Banana gegaan. Nog mooie Ferarri's, Porsche's en Bentley's zien staan.

Vandaag weer veel geleerd en nu ga ik weer verder. Net samen met Santosh van de rotti gesmuld en nu weer hard leren! Tentamen week komt eraan!
  |  related link

Penglai 4 
Tuesday, April 17, 2007, 07:32 AM - China
Alweer 14 dagen verder na het vorige verhaaltje. Heerlijk al die rode lijntjes van de spel checker. Gaan we afzetten dit keer.

Zo wat overzichtelijker. Hier is het nog steeds niet echt lekker warm, of eigenlijk, gewoon fris, koud en vaak grauw. Verbaasd me eigenlijk enorm omdat hier zoveel fruit en wijn vandaan komt verwacht je toch echt zon. Maar nee, nog niet echt gezien en zit hier nu zo langzamerhand 6 weken. Veel invloed van uit Siberie dus en enorm veel stof en zand in de lucht, wat van uit de Gobi komt, misschien??? In ieder geval mijn uitzicht opgestuurd naar Christian om op de website te planten. Het reflecteerd dus wel erg goed het uitzicht tot op heden behalve een paar dagen.

De lamp is uiteindelijk binnen en bleek een verbeterde versie te zijn. Aha denk je dan, ze wilde de eerste dus niet echt verkopen. In ieder geval toen ik op de maandag terug kwam om hem op tehalen werd me duidelijk gemaakt dat de bus er nog niet was geweest. Nee dus, de andere lamp moest worden geregeld.

Het grappige is nu dat het appartement nu ook het een en ander begint te verbeteren. Plotseling een glazen tafeltje gekregen naast de bank en voor de TV. Prachtig, knip oog, knip oog, natuurlijk. Maar wel een beetje in de stijl vande schemer lamp. Maar een paar dagen later bleek de telefoon er op te staan wat inderdaad een behoorlijke verbetering is, was het niet dat het ijzig is binnen in de woonkamer sinds de stadsverwarming is gestopt. Ja, dat milieu he……..

Erg druk eigenlijk met bezoekers aan de yard en tussendoor nog de aanbiedingen maken met alle beperkingen die je maar kan bedenken. We zij nu opzoek naar een vier-gats pons apparaat. We hebben de mappen gevonden, helaas alleen de dikste maat en er werden twee pons apparaten geleverd maar die blijken onbruikbaar. Geen geleiding om het papier tegenaan te leggen en ook al geen midden indicatie dus afvoeren. Maar ja, zonder is natuurlijk ook niet handig. Er is wel een gatenboor maar die gaat uit de losse hand en ze blijken er heel vernuftig de documenten voor het archief mee samen te naaien, een soort naaimachine dus. Wat dat betreft is alles hier nog uit tevinden en het omhoog tillen is dat dode paard. Maar we gaan verder.

De Engelse vertaling van de veiligheidsborden worden nu aangepast op de yard. Zal volgend keer wel een kleine selectie maken voor vermaak en lering.

Het verkeer blijft je verbazen, ook omdat je zelden een aanrijding ziet. Zag net weer bij de disco hoe iemand achteruit gereden kwam uit een smalle straat. Maar van beide zijde draaide er ook verkeer de straat in. Je moet bedenken dan hier in China iedereen de binnen bocht neemt, er van uit gaande dat je de enige op de weg bent. Dus de auto stond vast en in plaats van even opzij te gaan om de vier auto's die er in wilde er langs te laten bleef hij gewoon doorzetten met achteruit gaan. Een bus wurmde zich er langs de straat in, wat ook maar net ging en gaf net de ruimte voor de auto om nog verder achteruit te gaan en ja hoor, uiteindelijk komt er dan ook nog ruimte voor die links staande auto om zich er tussen de wurmen en dan is het probleem opgelost. Geen onvertogen woord, geen duim breed is er uitgeweken, maar het duurde wel FF, dat wel.

Ja, dit gedrag zie je dus ook in Beijing en ja, daar is het wel FF drukker en daarom wordt dat ook echt wel een echte knoop binnenkort zoals Bangkok vroeger waar je rustig drie uur kon staan te wachten om een meter verder te komen. Ben benieuwd wanneer de regels hier worden aangescherpt.

Voor de rest gaat alles hier zijn gangetje. Ik heb een Alien Certificate gekregen waarmee is weer me werk vergunning kan gaan ophalen. Gediplomeerd Alien dus. Niet dat het nu omwisselen is. Nee, allemaal instanties en formulieren. Dus weer werk voor deze week…….Het is ook onduidelijk waar ik dat nu moet aanvragen. Bij een Chinese ambassade in het buitenland of gewoon hier. Nou ja, we zien wel.

Ga weer wat doen.

Ave allen,

Tony

De foto's die van mijn vaders appartement staan HIER!
  |  related link

14 april, Chinese muur 
Saturday, April 14, 2007, 12:54 PM - China
Deze week weer veel beleefd, het werdt wel voor een groot gedeelte bezet door school. Dat is helemaal niet erg maar dat is ook niet heel erg interessant. Ik heb maandag een tentamen waarbij ik 100 tekens moet kennen, ben er hard voor aan het leren!

Donderdag ben ik naar een netwerk bijeenkomst geweest samen met Barry en Rick. Ik heb eerst een echte Nederlandse pot voor ze gekookt. Hun dag kon niet meer stuk na mijn overheerlijke maaltijd bestaande uit aardappelen, brocolli en kip.
Na het feestmaal (niet voor mij, eet wekelijks Nederlands) zijn wij naar het Hilton gegaan. Met de hoop Paris tegen te komen stapte wij dit luxe hotel in.
Binnen in de Zeda bar hield de Fortune Cookie Club een netwerk bijeen komst. Hebben erveel mensen ontmoet maar geen goede contacten om een stageplek te kunnen regelen. Sommige wisten wel te vertellen welke bedrijven dit wel doen. Dus onze inzet is toch beloont.
Tijdens een plas pauze kwam ik een Nedelander tegen, Harm. Hij is bezig hier een bedrijfje op te starten voor studentenhulp. Ben ook de Shangri-la jongen weer tegen gekomen.
Rond een uurtje of 10 was de bijeenkomst afgelopen. Aangezien wij in een hoek stonden te praten had, ik in iedergeval, niet door dat er alleen maar jongens binnen kwamen. Vanaf 10 uur was er een Pro-man Social Club bijeenkomst. Voor dat wij het wisten stonden werden wij omringt door homo's. Opzich helemaal niet erg, maar op een gegeven moment werden wij door vele ogen gekeurd en uitgekleed. Tijd om naar huis tegaan.

Vrijdag ben ik zelf een stukje gaan fietsen na de les, ben een Hutong in gedoken en heb een paar mooie foto's en filmpjes gemaakt. Het lijkt op dat moment net of je niet in een stad bent maar gewoon in een dorp, lijkt ook heel erg op het dorp dat ik als 1ste heb bezocht.
In de namiddag ben ik ook met Tabriz een stuk gaan fieten, nu meer de stad in maar ook op zoek naar Hutongs, kijken of ze daar anders zijn. Hebben daarna gegeten in een Peking Duck restaurant maar waren niet behending genoeg om ook daadwerkelijk eend te kunnen bestellen.

Vandaag weer om 7.15 op voor een culturele excursie. Zijn dit keer naar de Chinese muur gegaan. Na een bus reis van 1,5 uur waren wij er eindelijk. Vandaag was het erg lekker weer, had makkelijk in een korte broek kunnen lopen. Dit was de 4de lekkere dag in Beijing tot nu toe.
De muur ziet er heel erg mooi uit, hebben eerst wel een kilometer of 2 trap moeten lopen voordat wij er waren maar dat was wel de moeite waard. Op de muur zijn wij richting een oud stuk muur gelopen en dan kan je zien hoe weining er van zo'n muur overblijft als niemand ze onderhoud. Heb een paar foto's gemaakt en kuitspieren gekweekt. Dat kwam vooral de de oneven trappen en de scheven trappen, je kan aan de foto's zien wat ik bedoel. Lijkt mij niet heel erg makkelijk om met je zwaard hier van de ene kant naar de andere kant te moeten rennen.
Na een lange wandeltocht zijn wij weer naar huis gegaan. Dit duurde aanmerklijk langer dan de heenweg, dit was aan de reikelijk aanwezige spits te danken.

Net weer al mijn kleren gestreken en gewassen. Nu ga ik lekker bitterballen eten in de Tree bij Sanlitun.

Hier zijn nog wat links:
Foto's van 14 april!
De kabelbaan naar beneden!
Uitzicht van de muur!
Biking Beijing 4, Hutong Edition!
  |  related link

6 april 
Friday, April 6, 2007, 10:10 AM - China
Ik heb laatst beloofd nog een paar filmpjes te uploaden en ik zal hier de links geven van de filmpjes!

Eerst hebben wij de wegwerkzaamheden vlak bij mij in de buurt. KLIK HIER!

Als tweede hebben wij onze fietse stalling bij het gebouw. KLIK HIER!

Ten derde hebben wij het uitzich vanaf onze flat. KLIK HIER!

Wij hebben ook nog Biking Beijing 2 en 3. Klik HIER voor 2 en HIER voor 3, 3 is ook vlak bij mij in de buurt en je hebt waarschijnlijk wel het filmpje vanaf de anderen kant gezien. Laat maar weten of je nog bekende mensen in het filmpje ziet!
Voor dat filmpje KLIK HIER!

Ik heb ook nog een filmpje van onze duitse businessleraar. KLIK HIER!


Bij het vorige bericht had ik allemaal foto's online gezet van het dorp waar ik geweest ben, als je ze niet kon vinden KLIK dan HIER!

Deze week was weer een hele normale week, ben het Chinees leren nu wel een beetje zat. Vanavond gaan wij naar Rick zijn verjaardag. Wij hebben een paar leuke cadeaus gekocht en daar krijgen jullie zeker foto's van. Zijn gisteren al voor zijn verjaardag naar Annie's geweest. Een Italiaan, is heel erg lekker eten! Daarna voetballen. Was weer heel erg slecht helaas, volgende keer beter proberen.

Heb woensdag met mijn vader en zijn collega's gegeten plus mensen van Dockwise. Zijn naar een soort traditioneel restaurant gegaan, was heel erg leuk om te zien, heb er een paar foto's van gemaakt.
Donderdag ben ik voor mijn vader wezen shoppen. Hij kan nu zijn digitale camera weer opladen en zijn pols rusten met zijn Logitec marbel muis. De oplader voor zijn telefoon is helaas niet gelukt!
Heb deze keer wel een paar foto's genomen als bewijs dat wij elkaar gezien hebben! Kijk HIER voor de foto's.

Iedereen vergeet niet dan mijn moeder binnenkort jarig is!

Ik ga nu even kijken of ik de film 300 aan de gang kan krijgen! Kijk de filmpjes en laat een reactie achter! Is altijd fijn om te horen dat jullie mijn stukjes lezen!


  |  related link

2 april, Dorpentocht en Penglai verhaal 3 
Monday, April 2, 2007, 02:05 PM - China
Gisteren ben ik om 6.20 opgestaan. Wij hadden met andere mensen die in het zelfde complex wonen afgesproken 7 uur buiten te verzamelen om een taxi te kunnen delen. Daar aangekomen was de bus er nog niet en moesten wij nog op veel mensen wachten. om half 8 zaten wij met zijn alleen in de bus opweg naar de bergen in het zuiden van Beijing.
De aapjes kijken zoals gepland was ging niet door, er waren mensen van Maastricht heengeweest zaterdag en het was niet meer dan een kale berg. Aan de hand van mijn foto's kan je dat wel zien.
Wij waren met al de TMA'ers en een heleboel Maastrichters. Sander de jongen die licht te slapen in de bus eerste foto had 2 van zijn Koreaanse vriendinnen meegenomen. Totaal waren wij met zijn 28.
De bus was vet klein maar gelukkig wel nieuw. De buschauffeur kon wel aardig rijden dus niet zoveel last gehad van getutter of slingeren. De busreis duurde ongeveer 3 uur. Was afentoe niet te harden in de bus totdat de chauffeur de luchtkleppen boven in de bus openzetten, toen was het wel aardig te doen.

Eenmaal aangekomen ging er net op het laatste moment iemand over zijn nek. Niet heel erg fris. Als een minuut later was geweest was het niet erg geweest want dan stonden wij buiten.
Daaraangekomen overal bergen, onderweg ook alleen maar bergen en stuwdammen. Ik heb er wel een stuk of 6 gezien. Alles was heel erg droog en kaal. Ze hadden plastic bladeren in de bomen vastgemaakt om het nog een beetje kleur tegeven.
Het dorpje zou al 300 jaar oud zijn. Er zouden koningen enzo gewoont hebben en mensen van adel. Elke huis heeft een bepaald aantal balken om het dak te dragen. Hoe meer balken je aan het plafond hebt hoe belangrijker je bent. Waren ook allemaal decoraties op de huizen waaraan je kon zien hoe ze getrouwd zijn en dat soort dingen. De rode versiersels naast de deur worden elk jaar vervangen en dan staan er nieuwe spreuken die geluk moeten brengen.
Er hing in een binnenplaats nog een krant met een uitspraak van Moa Ze Dong uit 1968 dat ze al de kapitalistische landen moesten verslaan. Was heel grappig om te lezen (vertaald te krijgen)
Onze gidsen waren trouwens gratis maar spraken helemaal geen engels, al de chinesen moesten dus alles vertalen voor ons, begreep wel wat maar dat was niet veel.
Al de huizen leken heel erg op de huizen die Tabriz en ik al hadden gezien. Mensen leefde niet heel erg anders dan daar.
Bij het dorp hadden ze ook nog een soort ovens die gebruikt werden voor het bakken van de dakpannen voor op de daken, je kan aan de foto's zien dat de daken heel erg speciaal zijn en echt Chinees.
Er was ook nog een tempel met een aantal goden maar heb geen idee welke dat waren. Stonden wel twee leuken leeuwen beeltjes. Ook hing er een bel die je kon luiden en die hoorde je echt overal.
Daarna zijn wij bij een paar mensen in de tuin gaan eten, was echt een soort verassing wat wij kregen, maar de Chinese wisten gelukkig wat het allemaal was dus hebben best lekkere dingen gegeten.
Toen ben ik met Barry, Rick en Kian nog een willekeurige berg opgeklomen er was een paatje dus hebben het omhoog gevolgd. OP een gegeven moment zagen wij de bus arriveren en ik en Kian zijn naar beneden gegaan want wij wilde de bus niet missen. Rick en Barry vonden het wel een avontuur om de bus te missen. Helaas hebben ze het nog wel gered.
Daarna zijn wij na een busrit van 3 uur naar een Belgisch cafe/restaurant gegaan. Eindelijk weer een paar bitterballen gegeten, was echt heel erg lekker!
Heb er een grote tosti besteld met friet en salade, om de dag af te sluiten. Niet iedereen is meegegaan naar het cafe maar het was gezellig en hebben de ervaringen uitgewisseld en fotos.
Penglai verhaal 3

Ja, weer heel wat te verhalen uit dit land om eerlijk te zijn. Elke keer weer een verrassing en een onverwachte move.

Was afgelopen weekend in Shenzen en Shekou. Dat is bij Hong Kong. Was er acht jaar niet geweest en moet toegeven dat het veranderd was om het heel zachtjes uit te drukken. Een aard verschuiving dus. Vliegveld is ongeveer 10 keer groter, geen enkel stukje landbouw grond meer te zien en zelfs de industrie en fabriekshallen zijn op de terugtocht. Er worden woon complexen neer gezet die eigenlijk vijf keer beter zijn dan een vinex wijk in Nederland. Prachtig ontwerp, netjes geintergreerd in de omgeving en leuke architectuur. Hoewel deze kwaliteits slag heel hard nodig is en de uiterste nog steeds zicht baar zijn, toch zie je hier wat China over een jaar of 15 langs de oost kust zal wezen. Een gebied waar Europees aandoende bebouwing gewoon is en waarschijnlijk duur voor Chinees begrip maar half de prijs vergeleken bij ons.

De omgeving van het legendarische Nanhai hotel, waar ik menige nacht heb door gebracht was wel enigszins veranderd om het zachtjes uit te drukken. Veel hoererij, gericht op de olie mannen hier actief. Veel dik en wit met klein jong en zwart haar, het zogenaamde dakje. Wel wennen want toch wel erg aanwezig in dit stukje. Iets dat vroeger er niet was. Er was gelukkig een bar die deze extra’s niet had waar de band mid-life-crisis op trad. Een verzameling olie mannen in de vijfig/zestig die de oude rock en roll tot horens brengen. Een heel aparte sfeer die een aardige VPRO documentaire had kunnen opleveren. Hopelijk komen die foto’s eens als de oplader er eindelijk is. Mijn DHL zending is opgegeven maar ik denk dat DHL nog niet beseft dat ik ze een claimpje voor niet gedolven aftrek voor belasting aftrek hypotheek verbouwing bij hun neer ga leggen. Waarschijnlijk gaan ze daarna echt zoeken.

Ben nu druk op het werk met het recruteren van mensen. Krijg redelijk veel afgestudeerde over de vloer op dit moment en moet toegeven dat je toch zo af en toe wel wat leert van deze mensen. Afstand is geen eens een punt van discussie. Mensen moeten bij ons in de slaap zalen en aanverwante onderkomens die we hebben gekocht. Veelal oude school gebouwen blijken het te zijn. Maar men vind het heel gewoon. De job is het eerste, de sociale omstandigheden of familie wordt geen eens opgemerkt, ook als je het drie keer vraagt. Mijn secretaresse komt van uit het puntje van de provincie Shandong, zo groot als Frankrijk. Het is een bus reisje van een solid 20 uur. Met de trein onmogelijk. Maar carriere proberen te maken is alles. Ze vinden het fantastisch van mij te horen dat er mappen zijn met vier beugels zodat papier netter blijft zitten en met vensters zodat een mooie voorkant kan worden gemaakt. Heerlijk, wat geleerd van een westerling. Wat dat betreft wel leuk om mee te maken maar ook een berg om het niveau omhoog te brengen.

Was vandaag op zoek naar een staande schemer lamp omdat al het licht in het appartement fijne TL’s zijn. Had een paar winkels vlakbij ontdekt en dus erop af. De eerste twee vol met chinezen die letterlijk van de stoel klapte van die wit neus binnen maar nummer drie was een kleine winkel met een dame van een jaar of 30 denk ik. Probeerde toch er achter te komen wat ik wilde en met handen en voeten uitgelegd bij een kleine staande lamp dat ik een grote zocht. Bleek er ook nog een tweede verdieping met lampen te bestaan en inderdaad een met een verhoogde bureau lamp zullen we maar zeggen. En blij eindelijk het te hebben gevonden wat acceptabel was met een prijs van 15 euro ja gezegd. Paniek want voor de rest zat het niet echt lekker in elkaar maar had het idee dat als ik hem zelf in elkaar kon zetten dat het wel goed zou komen. Naar beneden, pakt ze en papiertje en schrijft tot mijn starre verbazing in correct engels heel netjes op dat het een showroom model is en dat ik morgen langs kan komen want dan heeft ze hem netjes ingepakt staan van de groothandel. Sta je toch weer FF perplex en dan blijkt er toch veel meer mogelijk datn op het eerste gezicht.

Heb wel een prachtig papier gekregen dat ik gezond ben, wel nadat ik eindelijk de acht pas foto’s had ingeleverd. Ja, een kleuren kopietje maal acht was niet goed genoeg. Wat dat betreft blijft het in de ontwikkelings sfeer zitten.

We zijn hard bezig toestemming te krijgen voor ons echte kantoor met alles er op en er aan inclusief kantine voor een mannetje of 5000, trainings ruimtes, klanten kantoren van een mannetje of 300, parkeer plaatsen en dergelijke. De lokale gemeenteraad is akkoord en we hebgen een stuk grond toegewezen gekregen wat inderdaad groot genoeg is aan de overkant van de yard. Maar ja, voordat de centrale regering in China dit ook goed keurt kan nog wel een paar maanden duren dus ook maar een 6000 vierkante meter kantoor begonnen te bouwen voor de tussentijd. En dit gaat net zo als Christian beschrijft met de bomen, er komen een paar mannen en men begint te scheppen, trekken, palen te slaan, schutting te zetten , nette stenenberen neer te zetten en in Septemberdit jaar willen we dat het klaar is en dat is geen punt zeggen ze. Het wordt vijf verdiepingen hoog.

Wat dat betreft blijf je beseffen dat hier veel mogelijk is en de dynamiek even groter is dan in Europa. En denk nou niet dat het heir allemaal makelijk gaat want voor het grote kantoor meoten een aantal bomen weg en zonder de teozegging van aanplanting van nieuw wordt er niet meegewerkt. We gaan echte corniferen plaatsen.

Ik ga weer wat anders doen. Tot de volgende keer.

Tony

  |  related link

30 maart 
Friday, March 30, 2007, 07:58 AM - China
Vandaag ben ik weer helemaal beter. Ik voel me weer fit en fitaal. Deze week weer alle Chinese lessen gevolgd en de Businessclasses ook.

Hadden afgelopen donderdag weer een nieuwe leraar, hij sprak een beetje als een Duitser en het was heel erg leuk om hem te horen spreken.
Wat opvalt is dat al onze leraren professoren zijn maar eigenlijk niet heel erg veel weten. Als je wat vraagt krijg je een vaag antwoord, elk antwoord begint ook met "volgens mij zit dat" Ze kunnen niks met zekerheid zeggen, misschien ligt dat aan hun Engels maar ik betwijfel of het in het Chinees anders zou zijn.
Wij zijn er achter gekomen wat een gemiddelde leraar hier verdiend, 550 Euro als je een beetje goed bent op geleid. Het gemiddelde voor het platteland is 260 euro.
Dit bedrag verdiende ik bij Van Maanen ook maar bij ons kost alles veel meer.

Ze zijn hier de hele stad aan het voorbereiden voor de lente, klaarblijkelijk worden al de bomen in de winter weg gehaald, het geld eigenlijk voor al het groen. Nu wordt alles terug geplaatst. Er staat zijn 30 mensen aan het werk langs de kant van de weg, nieuwe struiken, bomen en gras aan het planten. Het gaat allemaal heel erg snel en efficient. Je kan aan de foto's zien dat ik het niet zomaar over een paar boompjes heb maar honderden die in 1 dag worden neergezet. Ik heb geen enkele keer een kraan gezien dus die bomen worden met de hand van de wagens getild en geplant. Niet met een graaf machine maar gewoon met de hand.

In Nederland zouden ze een hele straat afzetten voor weg werkzaamheden maar hier gaat dat per meter.
Eerst wordt er met een bijtel alle restanten van het slecht asfalt weggehakt en daarna komt er een vrachtwagen asfalt die zijn goedje loost aan de kant van de weg. Een bulldozer gooit dan voorzichtig alles in het gat. Er staan dan 20 man klaar met scheppen en ander gereedschap om dat asfalt goed in het gat te krijgen.
Het resultaat is een erg slechte weg met heel erg veel hobbels.
Al dit werk wordt door mannen en vrouwen gedaan, ze hebben hun dagelijkse kleding aan en schoenen die niet meer voorstellen dan een stuk rubber met een lapje eromheen. Een keer een bijtel op je teen is dus naar het ziekenhuis, laat staan dat het gezond is om de asfalt dampen naar binnen te werken.

Gisteren hebben wij Santosh zijn verjaardag geviert, om 12.00 kwamen You-Zheng en Rachel Santosh verrassen met cadeau's en taart. Wij hebben de taart lekker opgegeten en de cadeau's gegeven en daarna lekker naar bed. Ik heb de kaars van Thijs gebruikt om uitteblazen! Al de foto's krijgen jullie nog!

Gisteren ben ik ook weer wezen voetballen, ik ben dit keer niet zo tekeer gegaan als de eerste wedstrijd. Had nog niet het idee dat ik alles al kon maar ik heb mijn best gedaan. Mijn best was in dit geval vooral aanwezig zijn want elke bal die ik raakte ging de kant op waar hij niet heen moest.

Van het weekend ga ik met school voetballen, dit zou ik eigenlijk al een paar weken geleden doen maar ik was toen ziek. Dus ik ga het nog een keer proberen. De Chinese hier schijnen het veld niet breedt te houden dus dan kan ik mijn hockey strategie toepassen en aan de zijlijn blijven en naar voren stomen.

Zondag gaan wij met een groep van 40 mensen naar een soort van natuurpark met watervallen en apen. Moeten wel vroeg op al om 7 uur moet ik van huis weg wil ik de bus halen. Het is 1,5 uur rijden dus kan dan wel even bijslapen.

Ik ga nu weer richting school want ik heb nog 1 les die ik moet volgen. Schijnt dat er maar een paar mensen gaan maar dan ga ik even de leraar uithoren waar ik een stage zou kunnen vinden.


(ik heb een aantal fimpjesgemaakt, ik ga de links een andere keer in dit verhaaltje zetten)
  |  related link

24 maart, ziek 
Friday, March 23, 2007, 03:39 PM - China
Gisteren wilde ik een nieuw vehaal gaan schrijven maar ik ben gisteren ziek geweest en kon mijn hoofd er niet bijhouden.

Het is allemaal begonnen met een potje voetbal. Samen met 13 andere Expats hebben wij een wedstrijdje gespeelt van 2 uur lang. Mijn warming-up bestond uit een beetje achter de bal aanrennen. Je zou verwachten dat het niet veel uitmaakt, nou ik heb het geweten ook. Ik heb 1 keer gescoord en 3 assists gegeven maar daar ga je niet 2 dagen voor op bed liggen.
Vrijdag ochtend wilde ik gewoon naar de les gaan, ik werdt wakker met een barstende koppijn. Dus ik heb mijn wekker voor het tweede les uur gezet en heb mij omgedraaid. Nadat mijn huisgenoten hadden geinfomeerd waarom in nog in bed lag en zij vertrokken waren naar school ben ik weer in slaap gevallen. De wekker voor het tweede lesuur ging maar ik voelde mij nog steeds niet veel beter. Overal waar er spieren zaten had ik pijn, zelfs in mijn kaak. Ook had ik hoofdpijn en koorts. Heb een asperine genomen en ben weer in slaap gevallen. Heb de rest van de dag niks meer gedaan dan in mijn bed gelegen. Nog met Debbie gechat en Blood Diamond gekeken (een aanrader voor iedereen trouwens).
Vandaag hoopte ik mij veel beter te voelen maar dat is niet het geval nog steeds een lichte vorm van hoofdpijn en een onwijze spierpijn in mijn rug. Het harde bed dat ik heb werkt daar niet aan mee helaas.

Van de week alle lessen met veel plezier gevolgd. In Nederland viel ik altijd in slaap bij de Chinees lessen maar hier niet, de lessen zijn 1000 keer beter en de boeken ook.
De businessclasses zijn allemaal interessant maar ze zijn alleen leuk als er een leraar staat die begrijp hoe je les moet geven en iedereen bij de les moet houden. Gelukkig hadden wij deze week zo'n nieuwe leraar en waarschijnlijk vrijdag ook maar ik kan je niet vertellen hoe dat was. Lag tijdens die lessen te slapen.

Van mijn vorige weekend avondturen hebben jullie nog niks gehoord, behalve Debbie natuurlijk!
Vrijdag eerst bij de TMA Chinese wat gedronken en daarna naar Suzie Wong. Zou een hele gave club moeten zijn maar ik vond er eerlijk gezegd niks aan. Allemaal expat kinderen die zich als kakers gedroegen. Niet echt mijn ding tijdens uitgaan en de muziek was ook nog eens slecht.
Zaterdag zijn wij naar de Sushe (dormetory) gegaan voor een gang feest. Eerst is Barry bij ons komen douchen omdat in zijn hele gebouw het water was afgesloten. Daarna met de taxi erheen en in de gang een biertje drinken. Was er grappig om te zien. Schijnt in de Sushe elke dag een feest te zijn en aan de feestbeesten te zien in de les genieten ze er allemaal van.
Daarna naar de Poachers gegaan. Soort van bar. Mijn huisgenoten zijn daar later ook heen gekomen en wij hebben daar even lekker staan feesten! Muziek was aardig en de Corona 1,5 euro. Had er maar 6 op want ik had nog een beetje een kater van vrijdag.
Toen ik thuis was heb ik Debbie nog aan de lijn gehad, zij was op Martijn zijn verjaardag en ik heb Martijn en Arjan ook nog even aan de lijn gehad. Was wel leuk hun stemmen even te horen want je vergeet snel hoe die klinken.

Vandaag ga ik nog maar weinig doen, morgen misschien naar Tiaman Square want daar ben ik nog steeds niet geweest. Ik ga dan op de foto met mijn Nederland shirt en mijn klompen, dat moet wel een leuke foto opleveren. Nederland in China.

Ben ook druk opzoek naar een stageplek, die expats van de voetbal kunnen aardig helpen heb ik het idee. 12 april is er van de fcclub.com een netwerkbijeenkomst en ik denk dat ik daar ook maar even langs ga. En natuurlijk Koninginnendag op 27 april bij de Ambassade, komt rond de 300 man dus dan wordt het kaartjes uitdelen en dan ervoor zorgen dat ik de beste stageplek eruit pik.

Daarnaast had Barry nog een mooie opmerking van de week, hij zei dat de luchtvervuiling zo erg is hier dat je recht in de zon kan kijken op een gemiddelde dag zonder dat je ogen beschadigd raken. Dan zeggen ze dat wij in Nederland een vervuilde lucht hebben. De volgende keer dat je wakker wordt en het is mistig kijk dan even naar de zon, zo leef ik het merendeel van de week.

Ik wil iedereen bedanken die een berichtje post, is leuk om te horen dat jullie mijn verhaaltjes leuk vinden!!

Ik wil nog een verzoek doen aan iedereen die recepten heeft voor gerechten die makkelijk voortebereiden zijn en in 2 pannen klaargemaakt kunnen worden, wij zijn een beetje uit de ideeen hier.

Check ook nog even de foto's heb deze week geen filpjes gemaakt dus jullie zullen het met de foto's moeten doen:KLIK HIER


  |  related link

Tony in Penglai, deel 2 
Tuesday, March 20, 2007, 12:53 PM - China
Eindelijk is het wormpje chinees de
computer uit en de virus infectie bestreden en hij doet het tot op
heden redelijk goed. We hebben wel zo af en toe stroom uitval sinds
ik mijn laptop in een stopcontact heb gedaan op kantoor. Het zal wel
toeval zijn, hoop ik. Omdat we gasten kregen snel getracht het te
fixen en dus even een kijkje in het Chinese electriciteits werk mogen
nemen en daar wil je geen hand voor in het vuur steken.

Dus zo af en toe krijg ik geen contact met de mail server vanuit het
appartement maar dat zal wel die stroom storingen en onderhoud zijn.

Ben vandaag gekeurd in Yantai en dat was beesten bende zeg. Honderd
Chinesen die allemaal ergens moesten prikken, plassen,
zwangerschapsonderzoek doen (ik, je wordt geechoed om te kijken of je
wel een lever hebt en zo) en dat soort dingen. Op de tweede
verdieping krijg je een klein plastic potje en dan moet je beneden
naaar de wc en met dat slappe plastic ding door de ingang weer naar
boven waar vijf rijen Chinesen staan te dringen om hun papier werk
voor elkaar te krijgen, fantastich dus. In ieder geval hebben ze de
cijfers en de uitslag binnenkort of ik hier mag werken en mijn werk
vergunning krijg.

Probleem geld automaat is opgelost want de bank hier tegenover is op
zondag open en heeft dat vignet dat de banken samen werken met de
union bank uit Australie? Dat rood/blauwe vignet. Hij praat in
ieder geval engels en heb ondertussen nog een ATM ontdekt dus dat is
ook weer opgelost.

Deodorant is na lang zoeken gevonden bij de Addidas sport douche fris
bij een aparte vitrine in het Joitin warenhuis. Snele service zulle w
emaar zeggen. zo ongeveer het enige wat ik tot nu heb gevonden.

Gisteren even de straat doorgelopen voor het appartement en hoewel ik
zondag verscheidene malen opschrok van wat echte harde knallen van
vuurwerk besefte ik niet wat ze hier verkopen. Ze hebben complete
karretjes met mortier pijpen er op om echt vuurwerk af te steken. Ik
denk dat je het rustig naar Nederland kan brengen want geen mens
denkt dat erachter. Gewoon een mislukte barbeque of zo wordt er denk
ik gedacht. Aardig veel winkels hier verkopen festiviteiten artikelen
waaaronder wat doosjes vuur werk waarbij een flinke kartonen doos van
een meter bij een halve meter bij een halve meter hoog gewoon wat
sierwerk is. Ongeloofelijk. Foto's volgen zo gauw de oplader er is.

Brengt me terug bij de DHL zending die nog steeds als halve zending
in Amsterdam staat. Oet lul de ophaler heeft zeer waarschijnlijk een
verkeerd adres er op gedaan en nu staat ergens in Europa iemand mijn
Lacoste shirts te passen en business cards te bestuderen en de bonnen
van de verbouwing te tellen neem ik aan. Hopelijk sturen ze het
retour maar ja, to op heden geen teken van leven. Ook de pro-forma
invoice was fout, personal goods zijn niet geod genoeg, dus hoplijk
vertrekt de eerste doos naar China vanavond.........Ondertussen wacht
ik met smacht op de inhoud om eerlijk te zijn.

Verder gaat alles in een snel trein vaart, de eerste was gedaan,
waaarbij je ontdekt dat de installateur de ontwaterings slang heel
netjes heeft laten hangen dus een badkamer vol zeep resten. Eindelijk
via de goedkope bel service kontakt met het thuisfront maar nu blijkt de telefoon vast te zijn gedraaid in een draad bij de ingang dus
de telefoon aan mijn bureau zetten is weer een project. Ja, en
waarom had je ook alweer stekkers? Ze zijn nieuw marmer aan het
plaatsen beneden in de hal en tot mijn starre verbazing is de
slijptol met een draad gesoldeerd aan de stekker en zo halen we de
extra lengte wel. Doekje er om heen en klaar is kees.

Maar de platen zijn mooi en waarschijnlijk een habbekrats.

Tot schrijfs maar weer.
  |  related link

15 maart 
Wednesday, March 14, 2007, 04:43 PM - China
Dag lieve lezers, hier is weer een verhaaltje uit het land van de gele mensen, de fietsen, rijst en geroggel.

Ik heb weer veel meegemaakt de afgelopen dagen. Ik ga beginnen waar ik jullie heb achter gelaten.

Vorig weekend ben ik vrijdag wezen bowlen. Je denk bowlen waarom verteld hij dit? Dit was geen gewonen bowling baan, dit was een gebouw zo groot als Schiphol. Je kon de anderen kant niet zien vanaf onze plek.
Foto van de bowling baan!
Ik had beweerd dat ik goed kon gooien maar ik had mijn dag niet, ben niet boven de 100 uitgekomen. Stond dus aardig voor lul maar wij gaan een keer voor een rematch! De banen waren ook niet om over naar huis te schrijven. (doe ik nu wel maar dat doet er even niet toe) Wij hebben van baan moeten wisselen omdat hij niet op korte termijn gerepareerd kon worden.
Na het bowlen zijn wij naar de disco Baby Face gegaan, zat om de hoek. Daar binnen gekomen ziet het er allemaal heel erg mooi uit. Maar als je dan de Chinese ziet dansen lig je op de grond van het lachen, spastiesche bewegingen, ongecontroleerd en verre van aantrekkelijk. Wilde een paar foto's maken maar werd verzocht om mijn camera in mijn zak te houden. Sta nog wel op de foto met een aantal mensen, ook 1 Maastricht student (jongen met een kaal hoofd) die waren hier naartoe gekomen omdat de groep waarmee hij hier is niet echt uitgaat.

Zaterdag lekker rustig aan gedaan, wassen schoonmaken je zelf mooi houden kost allemaal veel tijd als je weinig energie hebt. Zijn s'avond naar een prullaria markt geweest vlak bij centrum. De gasten hebben daar een 8GB memorystick gekocht voor 8 euro. Helemaal nep, maar op het eerste gezicht zou het echt kunnen zijn. Daarna naar de Pizza Company en lekker gegeten. Debbie heeft mij die avond nog gebeld en wij hebben even lekker zitten kletsen, want van MSN wordt je soms helemaal gek!

S'avonds naar Brown bar gegaan, was een Nederlandse bijeenkomst. Zijn daar een Heineken gast tegen gekomen en er is ons een vacature voor augustus 2008 aangeboden. Kunnen dan een maand lang werken in het Heineken House in Beijing voor de spelen. Lijkt mij wel leuk en dan ben ik al klaar met school dus misschien ben ik over een jaar weer 1 maand weg!

Hebben ook het e-mail adres gekregen van Maarten, hij werkt hier al 20 jaar en was op zoek naar mensen voor het Nederlandse voetbal team. Barry, Rick en ik hebben ons aangemeld en gaan even lekker netwerken tijdens de trainingen. Ik ga ook met school voetballen, hockey is hier niet echt in! Is in het International School team en dan voetballen wij elke zaterdag tegen een plaatselijke club.

De Brown was voor de rest heel erg gezellig, heb voor de gein op de bar staan dansen. Rick daagde mij uit en ik zei 'ok als jij mee gaat, dus een paar minuten later stonden wij op de bar. Klinkt heel moedig maar Barry stond al een paar minuten al ze Micheal Jackson moves te tonen op de bar, dus was eigenlijk een na-aap actie.

Maandag, dinsdag, woensdag en vandaag school gehad. Voor de rest heel erg weinig uitgevoerd, schoonmaken, wassen en leren waren mijn bezigheden. Weet nu precies hoeveel tijd mijn moeder kwijt is per dag aan schoonmaken. Doen het hier wel met zijn 3en, dat scheelt wel als iedereen een deel doet.

Deze week ook voor het eerst Businessclasses gehad, allemaal basis informatie over China. De klassen duren ook nog eens erg lang en het meubulair is uit de communistsche tijd blijven staan. Kan er niet op zitten, liggen of staan. Onder de tafel pas ik ook niet dus moet een beetje schuim zitten. Is eigenlijk schandalig, als ik nu 10 was geweest waren het prachtige tafels en krukken geweest.
Het meubiliar, meisje in de achtergrond is kleiner dan ik ben!

Ik heb van al de leraren ook een filmpje gemaakt, als je het niet kan verstaan wat ze zeggen kan dat kloppen. Wij moeten heel aandachtig luisteren willen wij begrijpen wat de leraren brabbelen en echt Engels is het niet en hun Powerpoint vaardigheden zijn bij het begin niveau, volgens mij weet iedereen dat je gele letters niet kan lezen!
Hier zijn een paar filmpjes van de leraren:
Business lerares 1
Business lerares 2
Business lerares 3
Business leraar 1

Deze leraren hadden allemaal ook erg leuke uitspraken of juist niet:
Japan is een kut land, ik wil niks met Japanners, ik moet niks van Japanners, ik haat Japanners, als je wilt weten waarom, daarom!
Mevrouw heb je in Taiwan het zelfde rechtssysteem als in China aangezien zij zich ontafhankelijk voelen? Mevrouw wat is hierop uw antwoord? Mevrouw? Mevrouw?
Chinese historie is heel erg oud, het dateert tot 1600 B.C. (maar dat doet die van Europa toch ook?)
Confucius zei in het jaar 300 dat iedereen anderen moet behandelen zoals hij zelf ook behandeld wil worden. (Zei Jezus niet het zelfde maar dan 300 daarvoor?)
In 1949 is revolutie gekomen, de communistische partij is toen het grootst geworden! (nu doen ze alles om van het communisme af te komen.)

Ik heb ook nog een filmpje gemaakt van mijn Chinese lessen en die gaat zo:
Chinees lerares

Ik heb deze week ook een officele introductie gehad van de universiteit. Dit was heel erg interessant. Het begon met een politie agent. Wat wij vooral niet mochten doen. De meest opvallende uitspraken van de politieagent waren:
Je mag niet veel drinken, als je dan rotzooi maakt moeten wij je oppakken en het land uitgooien.
Als je dronken bent en je slaat een Chinees, wordt je opgepakt en het land uitgegooit, hij gaf de indicatie dat westerlingen wel onder elkaar mogen vechten.
Wij mogen geen bijbaan hebben, wordt je gepakt dan wordt je het land uit gegooid.
Wij mogen geen electronische motoren besturen als je wordt gepakt wordt je het land uit gegooid.

Je begrijpt wel een beetje waar dit heel gaat, je wordt voor alles het land uitgegooid.
De rest van de introductie ging zo: De introductie.

Ik heb van de week ook een webcam gekocht. Je zou denken dat er niks mee mis zou kunnen gaan, nou dat heb ik geweten. Ik een webcam gekocht bij de Carrefour voor 9 Euro. Ok de driver installeren, toen zei hij al dat dit programma mogelijk conflicten kan veroorzaken met Windows. Dat was ook zo, laptop deed helemaal niks meer, na veel puzzelen en op nieuw opstarten was ik eindelijk weer terug bij het begin scherm en kon ik die troep eraf gooien. Ding meteen terug gebracht naar de winkel.

Om jullie een beetje een idee te geven hoe groot ons complex is heb ik er een aantal filmpjes van gemaakt. Wij hebben zitten rekenen dat er on elke flat rond de 2000 mensen wonen. Er zijn 12 gebouwen, dan heb je al 24000 mensen in het complex hier. Voor de Hillegomers en Lissenaren even testen hoe goed jullie kennis is! Hoeveel mensen wonen er ongeveer in Hillegom of in Lisse?

Juist rond de 28000. Dat is het aantal mensen dat hier op 1 vierkantenkilometer woont. Op 2 vierkantenkilometer is dat dus Lisse en Hillegom. Dat is een berg mensen daar wordt je niet goed van en het is heel erg moeilijk om al die mensen een plekje te geven hier. Op de foto's zie je veel mensen lopen maar wij zijn even naar de weg gelopen en hebben een filmpje gemaakt. Ben ook nog even naar het dak gegaan om daar te laten zien hoe het uitzicht is.

Filmpjes wilde ik erin zetten maar Youtube deed het niet, klik dus maar even hier op!!!


  |  related link

Tony's eerste verhaal! 
Monday, March 12, 2007, 05:41 PM - China
Penglai verhaal 1

FF de tijd nemen om de verwikkelingen hier in Penglai wereldkundig te maken. Stuur het naar Christian zodat hij z’n website er mee kan vullen.

Op woensdag vorige week aangekomen in Penglai na de hagelslag en een doos(je) stroopwafels te hebben bezorgd in Beijing bij Christian. Direct naar het kantoor alwaar alles in gereedheid was om me bij m’n appartement af te leveren. Dus zat ik om een uur of zes al in een appartement, op de zevende verdieping tegen een flatgebouw aan tekijken van ongeveer acht hoog en het locale leven te bestuderen. Wat opviel die avond was dat iedereeen om 9 uur schijnt te gaan slapen en dat ze of TL licht aan hebben of zich in volkomen duisternis begeven.

Omdat het gebouw 22 verdiepingen telt heb ik maar besloten om een hogere etage te vragen hetgeen uiteindelijk de 18de verdieping is geworden. Van een kamer zijn de bedden er uitgehaald en is omgebouwd tot studeer vertrek hetgeen wel prettig is om eerlijk te zijn. Nog steeds heb ik een kamer over met twee eenpersoons bedden en als het moet kan in de studeer kamer ook nog wel twee bedden worden bijgezet, hoewel dan het bureau onbereikbaar is.

Zo gauw mijn oplader van het foto toestel aangekomen is (als het ooit aankomt maar daarover meer later) zal ik een stel foto’s op de website van Christian plaatsen.

‘s Avonds een stokje geheven met Han, de MD (managing director *redactie) hier en al vroeg weer terug in de flat. Geprobeerd de boel te installeren maar na de beslissing om hoger op te gaan weer allemaal de koffer in.

Het bed, hoewel hard heeft gelukkig een 2 cm dik extra matrasje wat het allemaal best aanvaardbaar maakt. De hardheid van de matrassen is een raadsel maar schijnt hier standaard te zijn. Waarschijnlijk moet het bijdrage tot de een kinds policy is mijn gevoel want op avontuur op een plank is natuurlijk toch even wat anders dan in een warm zacht bed.

In principe is er voor de buitenlanders vervoer naar de yard en die staat al om haf acht voor de deur. Dus vroeg op en jawel, alleen maar koud water…..erg koud zelfs. Dus een beetje spatten en op naar kantoor waar de formaliteiten begonnen. Kopie paspoort, vragen om hoger op te gaan hetgeen kon, introductie van de eerste twee medewerkers van mijn afdeling, Miranda en Feng (Fuong ongeveer dit keer), hangkast regelen in het appartement want kasten kennen ze blijkbaar niet, uitvinden waar we staan op verschillende tenders en de business in zijn algemeen en meteen volop in een bezoek van een Japanse olie maatschappij, een groep van tien man.

‘s Avonds de boel verhuizen en de koffers ruimen, wederom stokje heffen met Han en de e-mail aan de gang te krijgen. Ja, en dan blijkt uiteindelijk dat het appartement de connectie aan en uitzet ter willekeur en ja, hoe leg je dat een chinees uit in het engels……met handen en voeten, over de balie en bij een PC de LAN kabel aanwijzend ging het licht aan en tot je verrassing komt er een vrouwelijke technische dienst medewerkster in de avonduren het probleem klaren. Twee uur later, we zijn er en de eerste contacten met het buitenland ook.

Radio 2 via het net werkt nog niet echt, dus helaas dat moet toch weer anders. Hier blijkt automatisch IP instelling niet te werken en dus 3 keer per dag zit ik weer allerlei IP addressen in te typen. Maar dan werkt het wel, hoewel later bleek dat op donderdag men onderhoud aan het doen was op kantoor en daarom de verbinding meer dan uien was.

Donderdag avond op naar de westerse bar om even verlost te zijn van de Chinezen. Lunch neem ik nu in de kantine. We hebben voor de werkers een faciliteit voor 500 man, vlak bij de yard waar ze slapen, recreeren en eten. Het blijkt eigenlijk een utstekend restaurant te zijn. Iedereen staat in de rij te bestelen maar ik zou niet weten wat. Gelukkig hoeven wij management dat niet en wordt het netjes gebracht door de chauffeur of bediening. Na de maaltijd gaat iedereen zijn mok en kom afwassen en men heeft voor iedereen achterin de kantine een vaste plek voor het gerei.

Vrijdag gevuld met weer formaliteiten zoals het standaard jasje, wit voor de wittenborden op kantoor, blouse etc, het zogenaamde bedrijfs uniform. Lache dus. Alleen de jas ziet er wel handig uit, de rest gauw de kast in. Veiligheids kleding regelen en boeven foto maken voor de werk pas. Ja ik schijn te moeten klokken.

Het werd vrijdag bere koud hier met een koude wind uit het noorden. Pakken sneeuw overal en gelukkig alleen een beetje bij ons. Had donderdag opgemerkt dat de vergaderruimte wel wat schoner kon en moest worden opgeruimd en tot mijn verbazing masseerde rond tien uur een twintig man/vrouw het gebouw binnen en begonnen de muren te schuren, te dweilen en te doen, alles voor het bezoek van Inpex.

‘s Avonds eindelijk het juiste shopping centrum gevonden. Donderdag avond op zoek geweest maar kon wat ik vond niet thuisbrengen. Dacht eerst aan Alzheimer maar bleek gewoon verkeerd te zitten. Dus geinvesteerd in twee wijnglazen en een opener en eindelijk te drinken. Nu gelukkig wel warm water want de geizer was gewoon uit. Het enige probleem is dat allle afstandsbedieningen, bedieningspanelen etc in het Chinees zijn. Dus moet nog veel laten vertalen om er uit te komen. Meestal wijst het zich vanzelf maar de wasmachine is toch de uitzondering. Weer een project dus.
Heb vandaag, maandag, een scheerschuim expeditie gedaan en na een half uur toch uiteindelijk het juiste gevonden. Gilette. bleek bij een bord batterijen te staan. Had wel een klein busje gevonden, na hulp van ongeveer acht verkoopsters, hopen hilariteit en gewouwel om me heen. Ik ben een attractie hier. Iedereen loert in mijn mandje, kinderen sprinten weg om hun moeder te halen en je hebt het gevoel dat alle ogen op je gericht zijn. Grappig genoeg zijn het soms de ouderen die je hallo zeggen. Hoe ze daarbij komen weet ik niet.

Zaterdag de hele dag werken aan de presentatie en ‘s avonds op geld machine jacht. Na vijf machines te hebben geprobeerd maar opgegeven. Alles of Chinees, of werkt niet of ziet er niet betrouwbaaar uit. Weer een project dus. Binnenkort de Bank of China tegenover het appartement proberen maar die gaat na half acht open dus weer regelen.

Zondag kwam de club binnen dus ‘s middags stokje heffen en daarna de 8 onsterfelijke laten zien, de lokale attractie. ‘s Avonds ze de westerse bar binnen gesleept en omdat ze al ander halve week op reis waren via allerlei chinezen in Thailand, Indonesie en China werdt dit met luid gejuich begroet. Echte pizza’s werd er gestammeld. Had al ondekt dat er helaas ook twee Italianen hier rond dwarrelen en de bar frequenteren maar zoveel clandiezie was toch wel top voor ze.

Vandaag de groep op de yard en we stonden verbaasd over wat we hoorden. Een giga giga project en dat is er gewoon weer eentje erbij. Wat dat betreft is het duidelijk dat er in Europa weinig te verzinnen is. Hier gebeurd het toch echt en op een schaal die ik nog nooit gezien heb. Dus we wachten af. Begrijp van Phil dat onze partners in Nederland voor de Noordzee zelfs denken aan ontslagen, terwijl in de rest van de wereld het hoogtij is.

Ik ga weer eens speuren waar mijn DHL zending is want dat wereld bedrijf heeft kans gezien een van de twee dozen te verliezen tussen Hillegom en het distributie centrum in Hoofddorp, hoe krijg je het voor elkaar. Maar reuze onhandig want al m’n business cards niet bij de hand, oplader van de telefoon, van het foto toestel etc etc etc. DHL dus………

Tot het volgende verhaal….

Tony
  |  related link

8 maart, bijna weekend 
Thursday, March 8, 2007, 05:46 PM - China
De tijd gaat zo snel en er zijn zoveel dingen die ik wil doen en zien voordat ik over een jaar wegga.

Maandag moesten wij weer vroeg naar school, het is om 10 voor half 8 op staan en douchen. Tas paken eten en richting de lift. Mijn school begint om 8.10. Een hele rare tijd maar de Chinese vinden het handig. Ik vertrek lekker op mijn fiets om 5 voor 8 en dan ben ik precies om 8.10 in de les!
Onderweg is het vooral even uitkijken waar de auto's allemaal rijden omdat het eruit ziet als een chaos. Vooral lijkt want er zit een heus systeem in. De eerste paar dagen vond ik het een chaos maar nu ik er zelf deel aan neem heb ik een systeem ontdekt.
Je toetert als je vind dat de persoon voor je anders zou moeten reageren of moet doorrijden, je toetert ook als je denk dat de persoon je in de weg gaat zitten als je wil afslaan.
In Nederland is het altijd stoplichten sprinten, tenminste iedereen van mijn leefdtijdsgroep moet zich daarmee kunnen indentificeren. Hier heb je dat niet, iedereen trekt rustig op en er is niemand die dat niet doet. Elke weg, zoals je kan zien op de foto's, is 8 baans met aan elke kant een service weg met fietspad.
Niemand zal op het fietspad rijden en de bus banen die er liggen worden niet betreed hoe druk het ook is.
De mensen rijden hier met een auto zoals ze 10 jaar geleden op de fiets reden. Dit is vooral te zien tijdens het rijden over de snel weg. De lijnen staan op de weg maar niemand houd zich eraan. Als je tussen 2 auto's door kan, dan doe je dat. Links en rechts halen mensen elkaar in terwijl iedereen rond de maximum snelheid van 80 kilometer per uur rijd.
Wij hebben al meerdere malen in een taxi bijna dood ervaringen op gedaan maar tot nu toe zijn wij elke keer gespaart gebleven. De hoeveelheid ongelukken die je hier ziet is erg klein. Heb er pas 3 gezien terwijl er duizenden auto's aan mij voorbij razen elke dag.

De maandag op school was voor de rest niet heel erg interessant en de dinsdag ook niet.

Dinsdag hebben wij Santosh zijn bank op gezocht, hij had vrijdag zijn pinpas in een automaat gestopt zonder te kijken of deze Meastro ondersteunde. Dat deed hij dus niet enzo waren wij weer op zoek naar de volgende pinautomaat.
Maandag kwam hij erachter dat die pinautomaat wel even 300 euro van zijn rekening had afgeschreven, niet heel erg goed nieuws.
Wij dus opzoek naar de ABN, zat niet op de plek waar ze zouden moeten zitten. Na veel vragen en bellen eindelijk een adres. Wij daar aangekomen kunnen ze niet meer doen dan vertellen dat wij naar de bank moeten waar het voorval plaats gevonden heeft.
Naar de Bank of China, daar het verhaal uitleggen, manager de bij, manager weer weg want die begreep geen engels. Dan maar bellen met het hoofdkantoor. Zij antwoorde heel makkelijk ga maar naar je eigen bank. Santosh stond op dat moment op ploffen omdat de persoon aan de andere kant beweerde dat ze engels sprak maar er geen reet van begreep.
Op moment komen wij Rachels tante tegen, een echt Chinese dus die de telefoon overhandigd en na 3 woorden: als je vrijdag nog geen geld hebt terug gekregen moet je weer terug komen.

Na het bank avontuur nog even langs de Silk Market, heb ik al eens verteld volgens mij. Je kan er allen dure merken krijgen, maar dan niet echt. Wilde even een nieuwe zonnebril scoren van Ray-Ban ofzo maar was afgeleid door de hoeveelheid rotzooi en trekkende verkopers dus moet een andere keer terug.

Woensdag heb ik mijn papa opgehaald van het vliegveld, hij was veel te vroeg geland en ik stond met de taxi in de file. Om half 11 was ik dan uiteindelijk op het vliegveld en hebben ik en mijn vader wat gegeten en gedronken. Heb ook even gevraagd wat hij nou eigenlijk gaat doen want dat wist ik nog niet.
Ik heb ook nog het 1 en ander gekregen:
60 stroopwafels
Pak hagelslag
Kaas
Drop
Power Unlimited
Top Gear Magazine
Quest Magazine
FHM
en een berg oude kranten

Nu hebben wij eindelijk weer iets te lezen op de wc want ik heb van verveling de Voetbal International gelezen, en dat intereseerd mij geen reet!

Vandaag weer lekker naar school en s'middags even langs de Wall Mart. Je hoort altijd van die verhalen uit Amerika over deze fantastische winkelketen maar ik kom er nooit meer. Gewoon een Carrefour maar dan groter met minder producten.
Vandaag heeft Tabriz lekker gekookt, en dat was lekker smullen. Ben ook nog even opzoek geweest naar een leuke telefoon. Ben uitgekomen op een Nokia 6080, deze heb ik in de winkels gezien maar kwam op internet een 6085 tegen en die zijn ook wel leuk. Kan ik mooi gebruik maken van mijn bluetooth headset.

Check nog even de foto's en Youtube want er staat weer van alles op.

Ga ook nog een filmpje van mijn les maken maar weet niet precies wanneer, ga de lerares even pijlen of ze het wel pretig vindt.
  |  related link

3 maart, eerste school dagen 
Saturday, March 3, 2007, 04:09 PM - China
De eerste dagen school zitten erop, was een aardige verrassing. Alleen maar Chinees en op een tempo waarop ik geen eens Nederlands spreek. Dat is wel even wennen. In het eerste boek dat ik heb staat nog een beetje pinyin. (chinese alfabetische schrift is belangrijk voor de uitspraak) Maar in de latere boeken staat dit helemaal niet meer en moet ik aan de hand van de tekens weten hoe ik een woord uitspreek. Daar gaan wij dus keihard aan werken.
Ik hoop dat mijn Dyslexie niet voor veel problemen gaan zorgen anders kunnen dit moeilijke maanden worden, en dit is vooral belangrijk voor mijn uitspraak. Ik moest 1 woord uitspreken vrijdag en dat kreeg ik niet goed voor elkaar. De lerares gaf het op een gegeven moment maar op. Ik kreeg in Nederland altijd het idee dat mijn uitspraak goed was maar hier wordt dat teniet gedaan.

Santosh heeft een Playstation 2 gekocht hier. Laten ombouwen en een spel erbij voor 120 Euro, een redelijke prijs als je nagaat dat hij er een memorycard en een extra controller erbij kreeg.
Maar het vinden van winkels die deze spullen verkopen is verdomd moeilijk. Na lang zoeken op internet hebben wij het kunnen vinden waar wij ongeveer moeten zijn.
Naar het noorden van Beijing afgereisd en maar een kant op gelopen en het gelukkig gevonden. Allemaal kleinen winkeltjes helemaal vol gestopt met games. Allemaal illegaal en allemaal oude en stoffige dingen en daar tussen Playstation 3's veel goedkoper en hier kunnen ze deze spullen ook al ombouwen. Maakt niet uit je kan het krijgen hier.

Al deze Game winkels zijn te vinden rond de Drum Tower en de Bell Tower. Nu kan je al raden waar deze Towers voor waren.
Zoals wij in Nederland de klokkentorens hebben, zijn er hier Towers gebouwd met bellen en drums.
Ze hebben met een mechanisme van water een klok gemaakt waardoor ze precies wisten hoelaat het was. De drums klonken dan elk half uur om de bevolking te laten weten wat de tijd was.
Ze hadden later ook nog een ander mechanisme bedacht met ballen. 3600 ballen rolde in een soort kast naar beneden, ze deden er allemaal een bepaalde hoeveelheid seconde over. Als de 3600 ballen allemaal beneden waren was de dag voorbij.

Ik heb op YouTube de filmpjes gezet van dit mooie spektakel. Vroeger luiden al de 24 drums tegelijk heden te dagen doen ze er maar 3.
Film van de drums.

Gisteren ben ik samen met een de ander TMAers naar een karaoke bar gegaan. Leek meer op een hoerenhuis dan een bar, hadden onze eigenkamer met een computer met muziek en 2 microfoons. Voor 5 euro konden wij zoveel drinken als wij willen. Dat zeg je 1 keer tegen een Nederlander en de tafel staat vol met bier.
Ik heb een paar nummer van de Spice Girls, Backstreetboys en Boyzone gedaan en toen zijn wij met zijn 4en naar Paul van Dijk gegaan.
Voor iedereen die Paul kent is dat goede muziek voor een redelijke prijs 15 euro. Mooie discotheek. De dansvloer beweegt mee op de muziek en dat is een rare gewaarwoording. De muziek stond ook niet echt zacht, als ik vergelijk met Zeepaardje waar rond de 100dB gedraait word is dit denk 120dB. Niet normaal. Van die dansvloer wordt je wel zeeziek als je stil staat. In de discotheek veel Europeanen en een gezellige sfeer.

Straks ga ik voor het eerst in mijn leven snookeren en morgen gaat het hier sneeuwen. Het wordt ook nog een -10 dus dat wordt overleven want loop eigenlijk alleen maar in t-shirts met mijn jas erover en dan heb ik het al snik heet.

De fiets die ik nu heb is heel erg lekker met de slechte wegen hier zit niet te hobbelen, glij lekker over de weg heen!
  |  related link


Back Next