9 mei, Shanghai 
Wednesday, May 9, 2007, 06:05 AM - China
Zoals beloofd hier weer een nieuw stukje van mijn leven in China. Vanwege de vakantie ben ik met Santosh en You-Zheng vertrokken naar Shanghai op donderdag ochtend.

Donderdag vroeg op, s'ochtens Debbie nog even aan de telefoon gehad om mij veel plezier te wensen. Daarna snel alles klaarmaken en vertrekken. Ik heb gebruik gemaakt van de tas die mijn moeder gekocht had voor haar tripjes, Mam het is een fantastische tas binnenkorst mag je hem weer gebruiken!(2008)
Was de hele week al stervens druk op de weg dus wilde optijd vertrekken. Gelukkig was de weg helemaal vrij en waren wij binnen 20 minuten op vliegveld wat normaal 1 uur duurt. Op het vliegveld was het nog even zoeken waar wij moesten inchecken, na kilometers balie afgelopen te hebben hadden wij het gevonden.
Relaxte vleugd met veel beenruimte en cake als ontbijt. Gelukkig was het maar 1 uur 40 minuten vliegen en stonden wij zo op het vliegveld in Shanghai.
Wij hadden 3 nachten in het Holiday inn Vista geboekt. Een onwijs relaxt hotel met al de luxe die je nodig hebt.

Santosh was maandag avond al vertrokken naar Shanghai naar familie die hij daar heeft wonen. Hij zou nog 1 dag met zijn familie optrekken en vrijdag zou hij zich bij ons aansluiten. Ik en You-Zheng zijn meteen de stad ingegaan. Onderweg gegeten bij 1 van de 2 Burger Kings die er in China zijn. Een echt exclusief maal! Vlakbij de BK hebben wij de metro gepakt naar het centrum wij wilde eigenlijk aan de linkerkant van de rivier blijven maar het werdt de rechterkant.

De rechterkant van de rivier heet het Pudong Area en hier staan een paar hele hoge gebouwen en wordt er gewerkt aan nog veel meer hoge gebouwen. Je hebt de bekende TV tower en de Jinmao tower.
S'avond zijn deze gebouwen helemaal verlicht en heb je filmps die op het gebouw getoond worden. Het is hier allemaal heel erg touristisch en de Chinezen komen hier masaal op af voor het weekje dat ze vrij zijn. Je kon over de hoofden lopen op verschillende plaatsen.

Aan de linkerkant van de rivier heb je The Bund. Hier staan allemaal gebouwen in een soort fransestijl, het gebied erachter heet ook 'The French Concession'. Staan allemaal huizen en in de grote winkelstraten die elk 3 kilometer lang zijn en aan elkaar verbodenden staan de hogen gebouwen. In het midden van die winkelstraten heb je 'Peoples Square'.
Op het plein vind je de grootste Dumplingbasketvan de wereld, het opera en nog vele andere gebouwen van vermaak.
De afwisseling van parken, huizen en hoge gebouwen is heel erg plessant in vergelijking met het grauwe Beijing. Hier is alles recht toe recht aan en niks is creatief opgelost. Komt wel steeds meer maar er is nog niet genoeg om een gezellig gevoel van te krijgen. Dat heb in Shanghaiveel meer.
Gelukkig zijn al de winkels in Shanghai bijelkaar gestopt en hoef je niet zoals in Beijing naar 3 andere plekken toe om te kunen shoppen. Nanjing Lu is helemaal mooi om te zien, de hoeveelheid licht dat hier vandaan komt is niet te beschrijven. Elke winkel heb je hier en als je niet kan vinden wat je zocht dan ben je slecht in zoeken of winkelen. Je bent per winkelcentrum toch al gauw 3 uur verder. Wordt veel van de zelfde dingen verkocht maar als je speciale dingen wil hebben moet je ze toch allemaal even aflopen!

Toen wij er waren was ook de rest van China aanwezig. Op The Bund kon je amper lopen zonder een Chinees omver te duwen. Ze kijken wel uit waar ik loop want als ik mij omdraai sla ik altijd wel iemand voor zijn hoofd met mijn elleboog, aan het begin van mijn China avontuur wilde ik daarop letten maar nu kijken ze maar uit voor mij. Ze zien mij toch niet over het hoofd!
Door de vele touristen waren er ook veel bedelaars. En deze mensen weten niet van ophouden, een kilometer met je meelopen vinden ze helemaal niet zo erg nadat je ze in 3 talen heb uitgescholden dat ze nu echt moeten stoppen. Zelfs als je ze in Chinees verzoekt om je met rust te laten dan luisteren ze niet. De Chinezen geven deze mensen toch wel aardig wat geld en hoe zieliger je eruit ziet of verminkter je bent des te meer geld je ophaald.
Taxichauffeurs zijn hier ook heel anders, hier is stoplicht sprinten wel een sport. De weg hier is een racebaan, kwam misschien doordat iedereen op vakantie was en er bijna geen auto's reden maar was een groot verschil met Beijing. Heb hier voor het eerst bijna doodervaringen meegemaakt in een taxi. Elke keer vol remmen als hij de borden niet kon lezen, niet verder opschakelen dan 3 en dan op volle toeren blijven rijden. Had het idee dat die kerel een hartaanval had en in slaap viel. Gelukkig heel aangekomen en snel de taxi uitgevlucht.

Het leven in Shanghai is vele malen duurder dan in Beijing, doe alles keer 2 en je hebt de Shanghai prijs. Betaalde voor een biertje 5 euro in Babyface, de nummer 5 club van de wereld. Daar krijg je ook een gratis gehoor beschadeging bij. Voor de rest is uitgaan in Shanghai heel erg gezellig. Er is 1 straat die gezellig is ingericht
. Je hebt het idee een soort van sprookje binnen telopen. Zo heb je nog verschillende van dit soort plekken en daar kan Sanlitun niet tegen op vind ik.

Op mijn foto site staan ook de foto's van You-Zheng zijn mera Jullie moeten daar ook maar even doorheen kijken, hetzelfde geld voor mijn foto's.

Shanghai deed mij veel denken aan Singapore dat vergelijkbaar was in de tijd dat wij daar woonde. Misschien nu niet meer maar dat ga ik allemaal met Debbie uitzoeken aan het eind van dit jaar. Heb ook de eerste H&M van China mogen bekijken, hetzelfde geld voor C&A. Dus opa stuur de kortingskaarten maar op!

Van de week weer begonnen met school. Was weer fantasties om in de school banken te zitten! Woensdag zijn wij naar een bierfabriek geweest met school. Yanying heet het. Zij zeggen dat ze het grootste merk van China zijn maar ik zie TsingTao bier toch op meer plaatsten voorkomen. Na een busrit van 1 uur naar het noorden zijn wij eraan gekomen. Kregen het hele proces te zien van het bottelen van het bier met al de labels en in de kratten zetten. Gaat allemaal heel erg efficient. Wat opviel in de fabriek is dat niemand gehoor bescherming opheeft, en ik vond het erg luidruchtig. Als de baas langsloopt zullen ze het wel allemaal dragen!
Nog een filmpje gezien waarin het bedrijf wordt opgehemelt, helaas geen vragen kunnen stellen, ik denk dat ze dat express gedaan hebben want ik had een paar leuke vragen in mijn hoofd.

Donderdag hebben wij bij de Businesslessen een discussie gehad met Chinese studenten. Waren allemaal ouder dan ik was maar dat zag je er niet vanaf. Ze begrepen ook helemaal niet hoe wij in het westen leven. Toen ik zei dat ik mijn eigen appartement heb met 2 badkamers en mijn eigenkamer waren ze zo verward dat een verder gesprek eigenlijk al niet meer ging. Zolang het over China ging en ze de standaard regeletjes konden zeggen ging het allemaal goed. Ze houden ook allemaal van Basketbal hier terwijl ze kleiner zijn dan ik ben, en ik ben te klein voor de NBA.
Toen de Olympische Spelen naar voren kwamen en ik een paar punten van kritiek uite werd het stil. Wij zullen zien in 2008.

Rick zijn broertje en een vriend waren op bezoek. Ze sliepen bij hen thuis. Ze waren met zijn alle wezen eten, 5 Nederlanders bij elkaar. Eenmaal buiten worden ze aangesproken door de politie, ze waren wel met erg veel buitenlanders bijelkaar. Ze moesten al hun papieren laten en zien. Ondertussen was Yao opgetrommeld als tolk en moest even goed uitleggen wat er aan de hand was. Daar werdt al snel duidelijk dat de politie wist wie Barry, Rick en Sander waren want er woonde in gebouw 19 geen buitenlanders. Foutje van Yao ze bedoelde 13. Uiteindelijk weer goed.
Wij kennen nu een jongen van de ambassade en die verteldde dat ambassade personeel ook in de gaten gehouden wordt. Binnen de ambassade gaan er om de week memo's rond met het door China uitgebrachte nieuws en wat er echt gebeurt is. Zal proberen er 1tje te pakken te kunnen krijgen, dan kunnen jullie zien tot hoever de censuur gaat. Website's als Hyves en Myspace kan je vanuit China niet bekijken omdat daar teveel politiek gevoelige informatie op gezet wordt.
Als ervanuit China veel hits op mijn site zouden komen en ik zou de overheid in mijn berichten afkraken dan is mijn site niet meer te bezoeken vanuit China. Alles wordt hier gefilterd. Ben benieuwd of mijn vader er al wat van gemerkt heeft aangezien hij de eerste westerling is in Penglai. Als ik komend weekend op bezoek ga zal ik in iedergeval al mijn papieren in orde hebben.

Gisteren avond dachten wij dat Fergie zou komen naar Tango, wij eerst met een groep barbequen en daarna richting Tango. Eenmaal binnen bleek het meer een promotie feest te zijn. Heb er een CD aan overgehouden en Chinese vrienden. Ik daagde Barry en Rick uit om op het podium te gaan staan en al snel hadden wij veel bekijks en een groep Chinese mannen om ons heen. Na Barry naar voren geduwd te hebben (hij was toch al dronken) zijn wij met onze nieuwe vrienden JD (Jack Daniels Black Label) cola gedronken dat was aangelengd met water. Maar ze staan wel allemaal te kotsen in de wc's!

Vandaag met het school voetbalteam een wedstrijd gespeeld, niet echt een succes. 5-5 geworden tegen Liberianen maar echt samenspel was er niet in het BUTteam. Nu lekker dit verhaal aan het tikken. Volgens mij heb ik niks vergeten van mijn gebeurtenissen. De foto's van de Yanjing bierbrouwer en de studenten discussie staan hier.

Laat een bericht achter!

arjan 
Thursday, May 10, 2007, 05:44 PM
pff nog niet af...

Martijn  
Thursday, May 10, 2007, 10:44 PM
Het duurt allemaal ook zo onwijs lang bij die jongen... Echt ongelovelijk!!!!!! Prutsertje ben je ook Chris.... Ik denk een lkkr verhaaltje lezen over al die spannende avonturen... Maar nee, meneer heeft het weer te druk met Corona drinken in een aftandse Chineese kroeg... pfff vermoeiend..

Christian Schenk 
Saturday, May 12, 2007, 02:32 PM
Nu moet je genoeg leesvoer hebben Martijn!

p.s. Arjan nog Taxi schoongemaakt?

Daan 
Sunday, May 13, 2007, 09:37 PM
Hallo.. Als ik zoveel wilde lezen had ik wel een boek gekocht.. Pff.. ff er doorheen ploegen. Chris jij wilt echt veel kortingsbonnen dan. Lijkt wel of je daar alleen maar aan het winkelen bent. :) En sinds wanneer heeft Jack Daniels ook nog andere kleuren labels? Ik heb ze nog nooit gezien. Johnnie Walker heeft dat..

Geen spierpijn meer na het voetballen dus? Maar goed ook. ;)

Tot laters, Daan.

Christian Schenk 
Monday, May 14, 2007, 02:34 PM
Foto's van de bierbrouwerij en de studenten staan online!

arjan 
Wednesday, May 16, 2007, 05:50 PM
schoonmaken... dat is toch voor nuchtere mensen die taxi's besturen :P

Daan 
Wednesday, May 16, 2007, 09:05 PM
Ja die jongen die wil het niet schoonmaken dus gaf hij een xtra 10eu.. Wat een actie.. :)

barry 
Monday, May 21, 2007, 07:51 PM
nee de chauffeur had geen doekjes en om het nou met je tshirt te doen is ook niet echt alles :P


laltstami  
Thursday, November 1, 2012, 07:06 PM
car hire paphos cyprus prices, <a href=https://bit.ly/S1xDOb>car rental paphos</a>, https://bit.ly/S1xDOb paphos car rental

laltstami  
Sunday, November 11, 2012, 02:31 PM
paphos car hire, <a href=https://bit.ly/S1xDOb>car hire paphos</a>, https://bit.ly/S1xDOb car rental paphos

At least it's more instructive than one of these reality TV stars, kim who? Joey what?  
Wednesday, April 12, 2017, 09:14 PM
At least it's more instructive than one of these reality TV stars,
kim who? Joey what?

Comments 
Comments are not available for this entry.